Мало хто знає, але в космічному науковому центрі NASA висить плакат з бджолами, на якому написано: "Аеродинамічний тіло бджоли не пристосовано літати, але добре, що бджола про це не знає".

І справді, ще в липні 2010 року Управління освіти NASA спонсорувало Освітній форум для учнів 5-12 класів, на якому колишній директор Дослідницького центру NASA імені Джона Глена доктор Джуліан Ерлс сказав:

«Ви чули, що за законами фізики, джміль не може літати. Усі аеродинамічні принципи свідчать, що розмах його крилець занадто малий, щоб підтримувати його потужне тіло в польоті. Але джміль цього не знає. Для нього ніколи не була потрібна фізика. Він просто літає всюди. Це те, що і ви маєте робити».

У 1930-х роках розрахунки математиків показали, що крила бджіл не могли забезпечити достатню підйомну силу, щоб підняти їх у повітря. Але ці розрахунки проводилися за аналогією до принципів утримання літаків у повітрі.

І аж до 1990-х років передбачалося, що бджоли використовують безперервний потік повітря над своїм крилом для створення підйомної сили, подібно до того, як літають літаки.

Але в 1996 було виявлено, що у бджіл також є крихітні повітряні потоки, схожі на торнадо, які утворюються на передніх краях їхніх крил, відомі як вихори переднього краю (LEVs), і це докорінно змінило розуміння аеродинамічних принципів.

Простіше кажучи, для комах повітря за своїми аеродинамічними характеристиками більше нагадує рідину, на кшталт сиропу, тому що вони дуже маленькі. Завдяки тому, що крила бджіл і джмелів гнучкіші і вони одночасно ними махають і обертають, вони отримують велику підйомну силу і можуть вільно пересуватися.

Читайте також:

У Зеленського зробили заяву про переговори з Росією: "немає жодних підстав…"

Буде один постріл: Жданов розповів, як ЗСУ знищать Кримський міст. Путін навіть не прокинеться

Зовсім випадково: у Москві не прокинувся топ-менеджер секретної організації Путіна