На сьогодні Литва повністю позбавилася залежності в російських енергоносіях. Так само повинні вчинити й інші західні країни, забезпечивши своєрідне "щеплення від Росії".

Як повідомляє Оглядач, про це заявив президент Литви Гітанас Науседа.

"Думаю, що ми багато зробили, щоб Литва була стійкішою до енергетичного та економічного шантажу Росії. І сьогодні, коли я дивлюся на деякі інші країни Західної Європи, я бачу великий шлях, який пройшла Литва", – зазначив президент.

Він наголосив, що Литва відзначилася тим, що оголосила себе повністю незалежною від російських енергоносіїв.

"Можна чітко побачити, що політика, яка не мала жодних ілюзій щодо Росії, спрацювала набагато краще, ніж так звана realpolitik, яка тепер є головним болем деяких західних держав. Я розумію їхнє становище, але це ще раз підтверджує, що Литва пішла по правильному. І чим швидше інші західноєвропейські країни стануть на цей шлях, тим краще і легше буде для всіх", – резюмував Науседа.

Німеччині, на його думку, знадобиться рік-півтора, щоб повністю захистити себе від РФ.

"Я сподіваюся, що не буде політиків, які через рік-півтора будуть говорити: нам знову потрібно зміцнити відносини, оскільки Росія начебто змінилася чи пішла на певні поступки. Вкрай небезпечно керуватися такими ілюзіями", – додав президент Литви.

"Генераційні потужності альтернативних джерел енергії, а також швидке будівництво терміналів зрідженого газу дозволили б значною мірою знизити напругу і пережити найскладніший період, я сказав би рік-півтора, протягом якого Німеччина стане витривалішою і, сподіваюся, надовго отримає щеплення від Росії" , - Додав він.

Тим часом заступник міністра фінансів Німеччини Йорг Кукіс вже заявив, що країна повністю припинить закуповувати російське вугілля 1 серпня, а російську нафту - з 31 грудня, що ознаменує серйозну зміну джерела енергопостачання держави.

За словами Кукіса, раніше Росія постачала до Німеччини 40% вугілля та 40% нафти від річного споживання країни. Він додав, що зараз Німеччина шукає альтернативу російським постачанням - такою альтернативою можуть стати США та Катар.

Читайте також:

У Москві засекретили адреси бомбосховищ: простим росіянам цього знати не можна.

Путін уже готується до найскладніших часів: Піонтковський розповів про страхи Кремля.

Путін вже не може наступати, а ракетними ударами по містах хоче змусити Київ до переговорів, - Мельник.