Схоже, що Лукашенку так і не вистачило розуму, щоб зрозуміти одну просту річ: якщо ти товаришуєш з Росією і підтримуєш її терористичні акти, ти будеш токсичний для всього світу.

До вторгнення російської армії в Україну сусідня Білорусь могла хоч якось існувати і не думати про банкрутство. Але після того, як вусатий диктатор Лукашенко надав Путіну територію Білорусі для завдання варварських ударів по українських містах, щось пішло не так. Країна опинилася на межі дефолту.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Білорусі в іноземній валюті до "C" із "CCC". Про це йдеться у прес-релізі агентства, пише Ліга .

Згідно зі звітом Fitch, зниження рейтингу пов'язане з рішенням Білорусі оплачувати платежі з єврооблігацій у білоруських рублях.

Білорусь уже провела перший платіж у національній валюті для виплати відсотків за єврооблігаціями з погашенням у 2027 році. Агентство зазначає, що платіж у національній валюті "суперечить документації щодо облігацій, яка не допускає розрахунків в альтернативних валютах".

Агентство також попередило, що якщо платежі з єврооблігацій не будуть здійснені відповідно до початкових умов до 13 липня, то Fitch вважатиме це дефолтом і знизить РДЕ Білорусі до рівня "RD" (обмежений дефолт), а рейтинг даного випуску єврооблігацій - до "D ".

Дефолтом агентство також вважатиме обмін єврооблігацій на держоблігації, розміщені на внутрішньому ринку, номіновані в доларах, але розрахунки за якими вестимуться у білоруських рублях.

Тим часом, як повідомляє УП , Білорусь вперше провела платіж по єврооблігаціях у національній валюті – білоруських рублях: йдеться про випуск Belarus-27 на загальну суму $22,9 млн.

У Білорусі заявили, що виконуватимуть боргові зобов'язання щодо єврооблігацій у білоруських рублях через неможливість проведення платежів в інвалюті у зв'язку із західними санкціями.

Наразі в обігу перебувають 5 випусків білоруських євробондів на загальну суму 3,25 млрд дол.

Востаннє Білорусь виходила на ринок єврооблігацій у червні 2020 року, коли розмістила 5-річні євробонди на 500 млн дол. під 6,125% та 10-річні на 750 млн дол. під 6,375%.

У серпні Білорусь має виплатити купон одразу за чотирма випусками облігацій на загальну суму майже 85 млн дол.

Читайте також:

Просто нелюд: Путін передав у Маріуполь гуманітраку у вигляді лопат та зеленого хліба.

Заява Міноборони: Україна сьогодні перетворилася на полігон. Випробовується все, що можна.

У Росії вже почали підривати залізниці. Влада зробила заяву.