Цей мужній чоловік, якому 5 липня мало виповнитися 25 років, ніколи не був осторонь вагомих історичних подій в Україні. Так, у 2013 році Роман Ратушний був серед студентів, яких 30 листопада по звірячому розганяв Беркут. Потім він брав активну участь у Революції гідності, а у 2018 році очолив громаду Протасового Яру у боротьбі проти незаконної забудови урочища та домігся у судах повернення території охоронного статусу. По суті цей активіст міг ще дуже багато зробити для української держави, однак російські окупанти не дали.

Так, 16 червня у столиці України, Києві, попрощались з відомим київським активістом Романом Ратушним.

Росіяни 9 червня вбили 24-річного Романа Ратушного, який був розвідником 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ "Холодний Яр". Це сталося біля Ізюма на Харківщині.

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії Ратушний брав участь в боях в Київській області, а потім у складі 93 ОМБр "Холодний Яр" звільняв від окупантів Тростянець в Сумській області і брав участь в боях під Ізюмом в Харківській області.

Батько полеглого Героя розповів про обставини його загибелі. За словами чоловіка, його син отримав смертельне поранення під час бою у тилу російських окупантів.

"Коли Рома не повернувся з бойового виходу, я не вірив у його загибель. Доповідь про обставини суперечлива, шпилька на карті — у ворожому тилу, на місці бою — засідка. Пробитися до нього не могли, проте документи сина майоріли у ворожих пабліках", — написав Тарас Ратушний на своїй сторінці у Facebook.

Поховали Ратушного в Протасовому яру, де зібралося кілька сотень людей, щоб провести його в останню дорогу.

Всі присутні встали на коліно, а його друзі запалили фаєри.

Активіст Сергій Нікітін розповів, що всі зібралися тут, щоб вшанувати пам'ять Романа. Він зазначив, мурал – це найменше, що можна зробити для загиблого Героя. У майбутньому планують перейменувати на його честь вулицю та парк.

"Це крихти у порівнянні з тим, що він робив. Ми маємо вшановувати його тим, що продовжувати його справу. Бути такими ж як і він, брати з нього приклад. Це буде найкраще вшанування його. Я знав Романа особисто і впевнений, що він би засмутився, якби ми впали у депресію чи почали сумувати через його загибель. Він би просто хотів, аби ми продовжували його справу", – сказав Нікітін.

До речі, головний редактор сайту "Історична правда" Вахтанг Кіпіані на прощанні відкрив таємницю, що загиблий активіст заповів 100 тисяч гривень на розвиток видання. На ці кошти Кіпіані планує створити кілька стипендій імені Романа Ратушного для молодих авторів.

Читайте також:

Заява: українська розвідка отримала детальну схему Кримського мосту. Щось почнеться.

Тепер перемога буде точно: в Міноборони розповіли, які озброєння отримає Україна.

Макрон побував в Ірпені і все побачив! Тепер Франція дасть ЗСУ потужну артилерію.