Всепожираюча, страшна, невблаганна війна. Здавалося б, у 21 столітті, після того, як людство пережило дві світові війни, говорити про третю-безглуздість, але ні-імперські замашки кремлівського диктатора змусили мільйони українців об'єднатися, щоб захистити свою свободу і майбутнє Європи. І в цей час вже ніхто не думає про себе.

І правда, війна не просто змінила життя людей, а також серйозно вплинула на їхнє здоров'я. Про це розповів міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко в інтерв'ю Українській правді.

За словами чиновника, в результаті пережитого шоку багато українців помітно постаріли. Ляшко впевнений, що всі люди, які в Україні переживають наслідки війни, стали старшими на 10-15 років. І тепер хвороби, які наздоганяли українців, наприклад, в 60 років, тепер будуть наздоганяти їх в 45-50.

Міністр також зазначив, що під час війни люди перестали звертати увагу на своє здоров'я і все частіше починають спостерігати у себе психологічні зміни.

Також все більше людей починають частіше страждати від серцево-судинних захворювань через стрес викликаного повномасштабним вторгненням Російської Федерації.

"Війна і так вже має негативний вплив на нас з вами. Навіть за тими підрахунками, які ми проводимо, сьогодні потенційно всі люди, які в Україні переживають наслідки війни, стали старшими на 10-15 років і в майбутньому призведуть до високої летальності. "Постаріли"-це умовно, тому що хвороби, які нас наздоганяли, наприклад, в 60, тепер будуть наздоганяти в 45-50, в тому числі через психологічні зміни в нашому організмі", - сказав Ляшко.

Сьогодні найбільша летальність від серцево-судинних хвороб, на другому місці - онкологічні, оскільки немає можливості раннього скринінгу, каже міністр.

За словами Ляшка, люди під час війни не звертаються для профілактичного огляду, а терплять до останнього, бояться навантажити систему, та й система орієнтована на інші пріоритети. Це призведе до того, що хвороби будуть виявляти на більш пізніх стадіях.

"А це означає тривале і дороге лікування, і не завжди ефективне. Тому у мене прохання до всіх: якщо ви перебуваєте в безпечних регіонах і маєте проблеми зі здоров'ям або ви давно не були у сімейного лікаря, спробуйте записатися і проконсультуватися, оскільки українці повинні жити довго і бути здоровими", - сказав Віктор Ляшко.

Віктор Ляшко закликав тих українців, які знаходяться в безпечних регіонах і мають проблеми зі здоров'ям або давно не були у сімейного лікаря спробувати записатися до нього і проконсультуватися.

Читайте також:

Мільйони готові повстати проти Кремля: у Росії назріває бунт через втрати в Україні.

ЗСУ потужно" поклали " загін вагнерівців. Вижив тільки один, а решта-під завалами.

У військ РФ закінчуються ракети. У розвідці розповіли, скільки ще протягне Путін.