Системи протиповітряної оборони IRIS-T і реактивні системи залпового вогню РСЗВ Mars II, обіцяні Німеччиною, можуть потрапити в Україну або глибокої осені, або взагалі взимку.

Як повідомляє УНІАН, про це йдеться в матеріалі Business Insider.

Видання зазначає, що обіцянка Шольца передати Україні ракети класу "повітря-повітря" IRIS-T стали великим сюрпризом не тільки для Міноборони країни, але і для Єгипту. Справа в тому, що єгипетський уряд замовив поставки цих систем, а тепер одну з них можуть поступитися Україні. У той же час джерела видання в урядових колах Німеччини кажуть, що раніше листопада-грудня обіцяна система до використання все одно готова не буде.

Що стосується РСЗВ Mars II, то тут ситуація йде ще плачевніше. Виявляється, у німців банально немає програмного забезпечення для використання американських і британських ракет – але саме ці типи боєприпасів є в Україні у великій кількості. Кажуть, що для вирішення проблеми з ПЗ можуть піти місяці.

Як пишуть журналісти, саме "Ірис-Т" і "Марс II" вважаються системами, які принесли б Україні реальну користь. Той факт, що вони, швидше за все, будуть доставлені тільки пізньої осені або взимку особливо проблематичний, оскільки багато експертів сходяться на думку, що серпень буде вирішальним місяцем у війні в Україні. Таким чином німецька важка зброя просто не встигне допомогти ЗСУ.

До слова, раніше канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина допомагає Україні більше, ніж "майже будь-хто інший". За його словами, країна є одним з головних прихильників України у військовому відношенні.

"Німеччина є одним з головних прихильників України у військовому відношенні, і, ймовірно, тільки Сполучені Штати надають більшу підтримку, ніж ми", - сказав Шольц на прес-конференції разом з лідерами Литви, Латвії та Естонії.

Читайте також:

Це увійде в історію: Європарламент готовий прийняти Україну в ЄС. Деталі.

Канада заборонила обслуговувати росіян. Такого ще не було. Список заборон.

Залишається тільки каска: ЗСУ показали, як шведський гранатомет спопеляє російські війська. Відео.