Євродепутати остаточно переконалися в тому, що Україні необхідно надати статус кандидата на членство в Євросоюзі. Зарубіжні політики більшістю голосів підтримали резолюцію щодо зовнішньої політики, а також політики оборони і безпеки.

Саме цей документ, як повідомляє DW, і передбачає статус України, як кандидата на членство в ЄС.

"Європарламент рекомендував Раді ЄС погодитися, що "Версальська Декларація визнає європейські прагнення України та її заявку на членство в ЄС, а також надати їй статус кандидата в ЄС як чіткий політичний сигнал солідарності з народом України", - йдеться в матеріалі видання.

Йдеться про декларацію неформального саміту ЄС у Версалі, яка, правда, дуже обережна у формулюваннях і визнала тільки європейські прагнення України і додавала, що країна належить до європейської сім'ї.

У нинішній резолюції згадуються також "європейські устремління Молдови і Грузії". Ці країни, як відомо, слідом за Україною подали свої заявки. Втім, рекомендації надати статус кандидата резолюція не містить.

Крім того, Європарламент рекомендував "без зволікання надати зброю відповідно до потреб, висловлених українською владою, зокрема, використовуючи Європейський інструмент підтримки миру і координаційний центр, а також за двосторонніми угодами між державами ЄС і Україною".

Резолюція також закликала підтвердити ,що "Україна, як і будь-яка інша країна, має суверенне право самостійно приймати рішення щодо своїх політичних альянсів та економічної інтеграції, без втручання інших країн". Євродепутати рекомендували підтримати і "розслідування військових злочинів, скоєних Росією в Україні, включаючи заклик до спеціального трибуналу ООН".

На думку Європарламенту, ЄС слід ввести вторинні санкції щодо організацій і третіх країн, які допомагають Росії обходити санкції. Резолюція закликає і детально вивчити вплив обмежувальних заходів на Росію.

Читайте також:

Залишається тільки каска: ЗСУ показали, як шведський гранатомет спопеляє російські війська. Відео.

А ви з цим згодні? У Вільнюсі терміново зносять меморіал радянським солдатам.

А він точно живий? Путін не проводитиме щорічну "пряму лінію" в червні.