Російські окупаційні війська за наказом Путіна продовжують обстрілювати об'єкти цивільної інфраструктури, намагаючись знищити повністю всю Україну.

Влада України вже попереджає: нас чекає найважчий за всю історію опалювальний сезон.

Як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України, про серйозні проблеми українців попередив глава уряду Денис Шмигаль.

"Вторгнення Росії стало найбільшим викликом в історії української держави за останні 30 років. Тому сьогодні всі робочі завдання уряду та інших органів влади проходять в безпрецедентних умовах. Цієї весни нам все ж вдалося успішно провести найскладнішу в історії держави посівну кампанію. Були повністю перебудовані логістичні маршрути країни. Тепер потрібно готуватися до найскладнішого в історії України опалювального сезону, який очікує нас цієї зими",- зазначив Шмигаль.

Український прем'єр розповів, що російські війська зруйнували понад 200 котелень і дуже сильно пошкодили Кременчуцьку, Чернігівську, Охтирську, Луганську, Сєвєродонецьку ТЕЦ.

"Пошкоджено сотні ліній електропередач та трансформаторних підстанцій. Збиток енергетичної інфраструктури та енергетиків вже досяг десятків мільярдів гривень. У цих умовах уряд робить все, щоб цієї зими всі українці були зі світлом і теплом…

Щодо ситуації з газом. Завершили опалювальний сезон ми з 9 млрд. кубів в наших газосховищах. Відразу почали закачування блакитного палива. На 1 червня в наших підземних сховищах зберігається вже 10 млрд кубічних метрів газу. Це на 7,5%, або на 700 млн кубів більше, ніж, наприклад, середні показники 2014-2018 років.

Уряд прораховує кілька сценаріїв розвитку подій для максимальної готовності до зими. Видобуток газу в поточному році оцінюємо від 16 до 19 млрд кубів. Споживання від 21 до 24 млрд. кубів. Відповідно частину газу будемо імпортувати.

Потужності для цього є. Домовленості з нашими сусідами на Заході ми теж маємо. Сьогодні даємо доручення НАК "Нафтогаз", щоб до початку опалювального сезону в наших газосховищах було не менше 19 млрд кубічних метрів блакитного палива", - зазначає глава Кабміну.

"Що стосується вугілля та електроенергії. Зараз окуповані Запорізька атомна електростанція, Каховська гідроелектростанція, три ТЕС і близько 40% всіх наших об'єктів відновлюваної енергетики. На частині наших станцій підвіз вугілля заблокований через загрозу обстрілів, а також є логістичні проблеми і руйнування.

Видобуток вугілля на державних шахтах впав приблизно на третину через окупацію частини об'єктів. Але є альтернативні варіанти, і тому на початок опалювального сезону обсяги вугілля на складах розраховуємо довести до мінімум 2 млн тонн. Це дозволить забезпечити стабільність поставок як для населення, так і для бізнесу. Максимальний показник, який ми маємо намір накопичити-близько 3 млн.тонн вугілля на початок опалювального сезону. Таке завдання у нас поставлено перед Міністерством енергетики.

Що стосується електроенергії. Споживання впало приблизно на 30%. Це дозволяє і забезпечити країну, і експортувати електроенергію в європейські країни, через що наші компанії отримують додаткові доходи і експортну виручку. Збільшення експортних можливостей електроенергії в країни ЄС є одним з ключових пріоритетів у сфері енергетики та нашої європейської інтеграції. Потенціал там - сотні мільйонів доларів прибутку щорічно і зменшення залежності країн Європи від російського газу.

Озвучені ремонтні плани та накопичення ресурсів до опалювального сезону – це пріоритетні завдання для Міністерства енергетики та Міністерства розвитку громад і територій. Міністри кожні два тижні повинні звітувати щодо їх виконання", - резюмував Шмигаль.

Читайте також:

Українцям у Польщі видадуть допомогу в 900 злотих. Що потрібно знати і як оформити картку.

Лукашенко готовий вдарити по Путіну. З КДБ терміново вичищають російських офіцерів.

Буде переломний місяць: астролог назвала важливий місяць у боях за Україну.