80 днів тривала героїчна оборона" Азовсталі", але прийшов момент, коли вище керівництво України прийняло рішення зберегти життя своїм захисникам. І хоч зараз українські бійці в російському полоні в очікуванні обміну, але факт залишається фактом - героїчна оборона Маріуполя на території "Азовсталі" увійде в підручники військової історії як ключовий фактор українських успіхів у війні з Росією.

Так, у п'ятницю, 20 маяпрезидент України Володимир Зеленський в ефірі українського телеканалу повідомив, що заблоковані на "Азовсталі" бійці "отримали сигнал від військових про те, що вони мають повне право вийти і зберегти своє життя".

У свою чергу в той же день офіційний представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що територія металургійного комбінату "Азовсталь" в Маріуполі, а також підземні споруди комбінату повністю перейшли під контроль російських військ.

Генерал-майор також додав, що з 16 травня в ході операції склали зброю і здалися в полон 2 439 бійців "Азова" та інших військовослужбовців українських військ, заблокованих на території заводу.

У понеділок, 23 травня, росіяни зняли на відео те, що залишилося від території заводу "Азовсталь" в Маріуполі.

Так, відео чітко показує, наскільки "Азовсталь" була зруйнована після місяців російських авіаударів і обстрілів з усіх можливих видів зброї. Снарядами і уламками прошиті навіть труби комбінату, зруйновані перекриття, стіни і стелі.

Ще б пак, російські окупанти використовували для ударів по "Азовсталі" заборонені в усьому світі снаряди. Територією заводу, де тримали оборону українські воїни, росіяни били запальними снарядами з термітними шарами.

На кадрах можна також побачити військовослужбовців, що йдуть по території металургійного комбінату. На Землі навколо заводу лежать частини снарядів, на залізничних коліях стоїть товарний склад з пошкодженим вагоном.

Військові РФ також перевірили підземні тунелі"Азовсталі".

Читайте також: