Проводи або поминальні дні-це час, коли українці традиційно вшановують пам'ять померлих родичів і близьких, відвідуючи кладовища. Як правило, вони припадають на дев'ятий день після святкування Великодня. Ось тільки в 2022 році багато цього зробити не зможуть через воєнний стан в країні.

У різних регіонах України померлих родичів поминають у першу неділю після Великодня (1 травня цього року), у понеділок (2 травня), або на саму Радоницю (3 травня).

Ось тільки на тлі повномасштабного військового вторгнення Росії на територію незалежної України, влада просить українців не нехтувати правилами безпеки. Вся справа в тому, що великі скупчення людей це відмінний привід для російських окупантів для агресії.

Так, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник закликав киян цього року не відвідувати кладовища в поминальні дні. Про це сказаний на сайті КМДА.

Таке прохання продиктоване виключно заходами безпеки, оскільки не припиняються ракетно-бомбові удари по Києщині, а також на Сході та Півдні України.

"Нагадую, що на території України, і в Києві, зокрема, продовжує діяти воєнний стан. З початку військових дій столиця неодноразово піддавалася ракетним ударам, загинули мирні жителі, пошкоджені будинки, школи, дитсадки. Є факти обстрілів і територій кладовищ. Не створюйте скупчення людей в ці дні на територіях кладовищ, не наражайте на небезпеку себе і своїх близьких ", – підкреслив Поворозник.

До речі, через активні бойові дії і небезпеку мінування в ряді міст України заборонили відвідування кладовищ на поминальні дні.

Так, наприклад, в Чернігів закрили для відвідування центральне міське кладовище "Яцево" через велику кількість вибухонебезпечних предметів, що залишилися після відходу російських військ.

Через безперервні обстріли в Харків заборонили прохід на цвинтар №3, 8, 13, 14, 15, 16, 17, 18, "сосни", Польський Меморіал.

В Сумах відвідування дозволено, але людям радять не втрачати пильності і бути уважними.

А ось кладовище во Львів працюватиме в поминальні дні без обмежень, така ж ситуація в Рівне і Тернопіль.

Читайте також:

У Зеленського повідомили Путіну погані новини. Це увійде в історію.

Дадуть ще по 6500 гривень: Кабмін прийняв рішення про допомогу українцям.

Тепер все серйозно: Польща відправляє Україні свої танки.