Всім відомо, що країни Заходу ввели відносно Росії безпрецедентні санкції за вторгнення в Україну. Відчули їх і білоруси - за пособництво РФ. І, схоже, санкції їх дійсно "затиснули".

Стало відомо, що Лукашенко почав благати Захід пробачити його і "бідних" білорусів. Про це пише Зеркало.

Так, 6 квітня Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей направив непублічний лист дипломатам Євросоюзу і главам МЗС деяких держав ЄС. Глава білоруського МЗС в ньому нагадав, що в 2022 році виповнюється 30 років з моменту встановлення дипломатичних відносин між Білоруссю і Євросоюзом.

"Невже всі ці взаємні досягнення в минулому?"- запитує Макей.

Дипломат делікатно запропонував країнам ЄС уникнути санкційної політики і відновити діалог.

"Давайте всі звернемося до дипломатичного інструментарію, щоб відновити діалог, який є єдиним засобом для пошуку шляху руху вперед в будь-яких обставинах. Сподіваюся, мудрість, прагматизм, Підтримка суверенітету і незалежності всіх країн Європи, в тому числі Білорусі, і бажання зберегти мир і процвітання для всіх будуть направляти нас в цих зусиллях", - написав Макей.

У поточній ситуації, вважає міністр, всім потрібно відмовитися від звинувачень, а також підбурювальної риторики і переосмислити парадигму майбутніх відносин Білорусі та ЄС і європейської безпеки.

"Дозвольте мені ще раз прояснити нашу позицію щодо гарячого конфлікту, що розгортається у нас на порозі, — пише Макей. - Ми категорично відкидаємо будь-які інсинуації про те, що Білорусь якось залучена в бойові дії в Україні. Білорусь не збирається бути втягнутою у війну. Нам вистачило воєн за нашу історію".

Також в листі сказано, що санкції "занадто негативно позначаються на простих білорусах".

Європейці відзначили, що тон листа, який вони отримали, чомусь дуже сильно контрастує з агресивною антизахідною і антиєвропейською риторикою як Олександра Лукашенка, так і окремих білоруських державних пропагандистів.

До речі, також речник МЗС Білорусі поскаржився, що Захід виступає проти залучення Білорусі до переговорного процесу Росії та України.

Читайте також:

У Зеленського повідомили Путіну погані новини. Це увійде в історію.

Дадуть ще по 6500 гривень: Кабмін прийняв рішення про допомогу українцям.

Тепер все серйозно: Польща відправляє Україні свої танки.