Росія забезпечує 40% потреби Європи в газі. При цьому 100% від російського імпорту залежать Молдова, Боснія і Північна Македонія. До цього показника наближаються Фінляндія (94%), Латвія (93%) і Сербія (89%). Але, як виявилося, навіть від такої "критичної залежності" можна відмовитися. Це демонструє приклад країн Балтії.

Так, три країни Балтії, а саме Латвія, Естонія та Литва, припинили імпорт російського природного газу, повідомив в глава латвійського оператора газотранспортної системи (ГТС) Conexus Baltic Grid Улдіс Барісс. За його словами, російський природний газ більше не надходить в ці країни з 1 квітня і на таке рішення багато в чому вплинув кремлівський ультиматум про оплату газу в рублях.

Про це написав Обозреватель.

"Якщо ще були якісь сумніви в тому, чи є довіра до поставок з Росії, то поточні події ясно показують нам, що довіри більше немає", — сказав Улдіс Барісс.

Також чиновник додав, що станом на 2 квітня імпорт російського газу на литовсько-білоруському стику газових систем дорівнював нулю.

Барісс зазначив, що в даний час Балтійський ринок обслуговується запасами газу в Латвії.

Що ж стосується інших країн, то Берлін, незважаючи на суспільне тиск на уряд Німеччини, досі чинив опір закликам ввести ембарго на імпорт енергоносіїв з Росії, кажучи, що економіка Німеччини та інших європейських країн занадто залежать від них. Ще б пак, тільки за минулий рік німці перерахували до бюджету, який пішов на бомби для українських міст-сорок мільярдів євро.

А ось Польща і Болгарія планують повністю відмовитися від російського газу з 1 січня 2023 року. Їх діючі контракти на імпорт газу з РФ припиняють дію 31 грудня 2022 року і наступні угоди укладати ці держави не планують.

До речі, сьогодні, 4 квітня 2022 року, представники Європейського Союзу збираються, щоб обговорити заборону на імпорт російського газу після того, як українські та європейські офіційні особи звинуватили російські війська в звірствах на Київщині.

Читайте також: