Багато хто погодиться, що ми звикли одушевляти серце і приписувати йому різні почуття... А між тим, це складна система, якій судилося працювати без перерв, і найменші збої в її роботі призводять до проблем у всьому організмі. Так, всі знають, що гіпертонія може призвести до інфаркту, інсульту або гіпертонічної кризи — основних причин смерті в розвинених країнах. Ось як цього не допустити...

Є кілька способів, щоб знизити тиск в домашніх умовах. Варто відзначити, що застосування нижчеописаних способів можливо при одноразових скачках тиску, таких як стрес. Використання народних засобів від гіпертонії носять тимчасовий характер. При регулярних перепадах тиску, слід звернутися до лікаря.

ХОЛОДНА ВОДА. Умити обличчя або потримати долоні під струменем холодної води протягом 1-2 хвилин. При можливості, на 1 хвилину опустити в таз з холодною водою ступні. Також можна прикласти до голови холодний компрес на 5-10 хвилин.

ДИХАЛЬНА ГІМНАСТИКА. При різкому підвищенні тиску постаратися розслабитися і зробити глибокий вдих, а при видиху затримати дихання на кілька секунд. Вправу повторити протягом 2-3 хвилин.

ВАЛЕРІАНА АБО М'ЯТНИЙ ЧАЙ. Якщо тиск підвищився в результаті стресу, можна прийняти пару таблеток валеріани або м'ятний чай. Дія буде помітно вже через півгодини, а показники тиску опустяться на 15-20 поділок.

ЗЕЛЕНИЙ ЧАЙ. Якщо відсутня м'ята, можна заварити зелений чай. Він розширює судини, і тим самим знижує тиск.

ГАРЯЧА ВАННОЧКА ДЛЯ РУК. Розвести воду до 450 З і опустити в неї руки на 10 хвилин. Щоб уникнути нудоти, додавати морську сіль і ефірні масла не рекомендується.

ПРИЙОМ ВОДИ. При безперервних головних болях-пити більше води. Вода розріджує кров і знижує тиск.

МАСАЖ ГОЛОВИ І ШИЇ. Акуратними масажними рухами помасажувати зону переходу шиї в голову. Крім того, розслаблюючу дію надає масаж голови і шиї. Також натискання на віскі, натискання на внутрішні куточки очей, потягування мочок вух вниз сприяє нормалізації стану.

МИСТЕЦТВО ЙОГИ І МЕДИТАЦІЯ. Вправи і асани підходять для тих, хто має проблеми з артеріальним тиском. Медитація і дихальні практики допомагають здійснювати контроль тиску.

ЗАНЯТТЯ СПОРТОМ. Намагатися щодня робити зарядку. Комплекс різноманітних програм можна підшукати в Інтернеті. Тим, хто страждає підвищеним тиск підійдуть вправи на розтяжку і гнучкість.

Читайте також: