На Русі здавна існувало повір'я, що 22 березня з теплих країн прилітають кулики, жайворонки і приносять з собою весну. Недарма селяни говорили, що"на Сороки день з ніччю міряється, зима закінчується, весна починається". За традицією це друга зустріч весни (перша була на Стрітення 15 лютого, третю чекають на Благовіщення 7 квітня). Про прикмети дня далі.

Отже, за повір'ями, саме 22 березня прилітає 40 видів птахів, які на зиму відлітали в південні краї. Ось і присвячували наші предки цей день зазиванню весни.

Так, наприклад, дівчата в цей день варили сорок вареників з сиром і пригощали ними хлопців, щоб приманити потенційних женихів.

Але найчастіше 22 березня господині випікали вироби з тіста, яким надавали форму пташок. Вважалося, що їх потрібно роздати перехожим, щоб весь рік жити в достатку.

Печиво також давали дітям, примовляючи:"Жайворонки прилетіли, на головку дітям сіли". Дітвора залазила на дахи, прив'язувала "жайворонків" до жердин і зазивала птахів скоріше прилітати і приносити весну. Потім випічку кришили і розкидали по сторонах - щоб приманити в рідні краї птахів.

А ось в деяких регіонах замість "пташок" робили з житнього або вівсяної муки сорок кульок і по одному викидали кожен день за вікно. Наші предки вірили, що таким чином мороз вгамує голод, піде і не заважатиме роботі в полях.

Крім того, 22 березня відзначається день пам'яті сорока Севастійських мучеників. Вони були римськими легіонерами і прийняли мученицьку смерть за відмову поклонитися язичницьким богам.

Що не можна робити 22 березня:

У цей день не можна годувати птахів хлібом і купувати віник – все це призведе до розорення і поганого фінансового становища. Також 22 березня, за повір'ями, не можна мити підлоги – це до сліз.

  • Не можна виконувати важку роботу, інакше потім доведеться горбатитися весь рік.
  • Не можна лаятися, висловлюватися нецензурно і ображати кого-небудь, це може обернутися бідами і неприємностями для людини, який висловив злобу.
  • Не можна брати гроші в борг. Віддавати їх буде важко і можна взагалі опинитися в борговій ямі.

У день сорока святих прийнято було спостерігати за погодою.

Народні прикмети:

  • Теплий вітер - до дощового літа,
  • Перший грім - до голодного року,
  • Жайворонки прилетіли-скоро настане стабільне потепління, зяблики-до похолодання,
  • Яка погода 22 березня, така буде і на сінокіс.

Раніше Hyser писав, що Монатік потужно звернувся до росіян: "це не порятунок, це - війна! Подивіться на це...".

Також наш портал повідомляв, що росіяни взяли в заручники відомого ведучого "Орла і решки" разом з сином.

Нагадавши, Російський снаряд влучив у чергу людей під супермаркетом. Відео