Ця страва згадується ще в романі " Енеїда "українського поета і просвітителя і.п. Котляревського:" був борщ до шпундрів з буряками", ось тільки мало хто з представників сучасного покоління знає рецепт його приготування.

Отже, шпундра, або як ще називають шпундри-це українське національне гаряче блюдо зі свинини і буряка.

Інгредієнти для шпундри:

  • 300-500 г свинячого ошийка;
  • 3 буряка;
  • 1 ст. л. оцту;
  • 1 цибулина;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 1 ч. л. солодкої гірчиці;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 2 ст. л. білого хрону;
  • 5 гілочок чебрецю;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 2 томата;
  • 50 мл води.

До речі, традиційно для шпундри використовують свинячий ошийок, але можна експериментувати, взявши, наприклад, телятину, курятину або і зовсім баранину. Також можна використовувати мікс з м'яса.

Отже, на першому етапі приготування потрібно взяти шматок м'яса, нарізати його великими шматками, посолити і поперчити за смаком. Потім м'ясо натирається 1 ч.л. солодкої гірчиці і 1 ст. л. соняшникової олії.  

Далі одна цибулина нарізається півкільцями. Разом з цибулею потрібно викласти свинину на деко або в форму і запекти при 180 градусах 40 хвилин.

Разом з приготуванням м'яса можна об'єднати і попередню підготовку буряка. Так, потрібно взяти 3 невеликі буряка, добре їх вимити, кожну обернути фольгою разом з 1 зубчиком часнику і запікати в духовці приблизно 1-1,5 години, в залежності від розміру.

Далі за рецептом потрібно розігріти велику сковороду з 40 г вершкового масла, додати туди натерті два томата, додати 2 ст.л. борошна, поперчити і посолити за смаком. Тушкуємо на маленькому вогні.

Готове м'ясо нарізаємо шматочками подрібніше, буряк-півкільцями і відправляємо їх на сковороду до томатів. Тушкуємо 5 хвилин.

Подають шпундру з кашею: гречаної або пшеничної.

До речі, раніше шпундру заправляли борошном або пареним перетертим пшоном. Однак сучасна кулінарія вітає експерименти, тому до шпундри на новий лад можна додати часник, білий хрін і гілочки чебрецю - вийде пікантно і гостро. До речі, ніхто не забороняє додавати спеції, орієнтуючись на свій власний смак. Наприклад, будуть також доречні імбир і цедра лимона.

І ще, раніше в шпундру вино не додавали, але, якщо ви хочете посилити смак страви, то келих білого столового вина буде дуже ДО РЕЧІ.

Раніше "Hyser" писав про те, як приготувати ніжні сирники на манці.

Також наш портал повідомляв, як приготувати ситний український борщ без м'яса.

Нагадуємо, що був опублікований рецепт смачних оладок без яєць.