Всі знають, що будь - яка війна-це дуже витратна історія. А з іншого боку, коли люди чують слово "війна", то про гроші вони виправдано думають в останню чергу. У неділю, 27 лютого, на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики депутати заслухали доповідь голови НБУ Кирила Шевченка про діяльність Нацбанку в особливих умовах. І ось що відомо.

Банки України у зв'язку з воєнним станом запровадили низку змін, а саме пільг та акцій для клієнтів. В першу чергу журналісти з'ясували, як банки, що працюють в Україні, будуть надходити з позичальниками за кредитними картками після вторгнення Росії.

Відомо, що на початок 2022 року на руках в українців перебувало майже 46,3 млн платіжних карт, 16,1 млн з яких мали кредитну функцію. Лідерами за кількістю випущених карт були ПриватБанк, Ощадбанк, Універсал Банк (monobank), Райффайзен Банк, ПУМБ, Альфа-Банк, А-Банк, УкрСиббанк і Укргазбанк.

ПриватБанк:

  • до 1 червня 2022 року діятиме договір під 0,00001% та без обов'язкового мінімального платежу за кредитними картками: картка Універсальна, картка Універсальна Gold та преміальні картки;
  • банк повернув кредитний ліміт (раніше його блокували);
  • кредитні канікули діятимуть і за картками,які прострочили зобов'язання строком до 90 днів включно.

"На період кредитних канікул клієнти можуть вносити кошти на кредитну картку за власним бажанням. Процес переведення клієнтів в пільгові умови договору відбуватиметься в автоматичному режимі поетапно", - заявили в банку.

Монобанк

З неприємним сюрпризом у вигляді скасування кредитного ліміту власники карток monobank зіткнулися на день раніше клієнтів Приватбанку. Але ситуацію і там швидко виправили.

Тепер клієнтам потрібно знати, що:

  • на 1 місяць продовжили пільговий період;
  • повернули кредитний ліміт (раніше його блокували), але заборонили знімати гроші (можна розплачуватися карткою);
  • не нараховують штрафи за прострочення кредитів.

"Всі виплати за нашими зобов'язаннями перед вкладниками ми продовжуємо виконувати в повному обсязі", - написав співзасновник банку Олег Гороховський на своїй сторінці в Telegram.

Ощадбанк

  • продовжили всі карти до 1 серпня 2022-го;

  • скасували комісію на зарплати бюджетникам.

Водночас про рішення запровадити пільгові період, кредитні канікули у фінансовій установі не повідомляли. "Ощадбанк продовжує карти, термін дії яких закінчився, до 1 серпня 2022 року. Фізично звертатися для цього у відділення банку не потрібно, продовження буде проведено автоматично", – говоривши у заяві банку.

Альфа-Банк

  • ввели кредитні канікули з нульовим мінімальним платежем;

  • кредитним лімітом можна погашати відсотки, на їх рівень, в разі вичерпання кредиту, ліміт буде збільшуватися;

  • заборонили користуватися кредитними грошима.

Райффайзен

  • заблокували кредитні кошти;

  • з 24 лютого по 30 березня ввів кредитні канікули (в цей період не будуть нараховуватися відсотки за кредитами).

ПУМБ

  • повернули можливість користуватися кредитним лімітом;

  • урізали кредитний ліміт до 5 тис. грн.

Також відзначимо, що НБУ прийняв рішення відкликати банківську ліцензію і ліквідувати банки, що знаходяться під контролем РФ.

"Коли наша армія самовіддано і хоробро захищає кожен клаптик рідної землі від російської агресії, ми в центральному банку не можемо дозволити, щоб "дочки" державних банків країни-загарбника продовжували працювати в Україні і оперувати грошима українців", – заявив Глава Національного банку України Кирило Шевченко.

Йдеться про ПАТ "Промінвестбанк" та АТ "Міжнародний резервний банк".

Крім того, НБУ ініціював зупинку постачання готівкової валюти в Росію і Білорусь. Так, українська сторона офіційно звернулася до керівників європейських центральних банків, що постачають готівкову валюту, послів країн Великої сімки і представників міжнародної системи грошових переказів Western Union з проханням зупинити поставки готівки в російські і білоруські банки.

Раніше інформаційний портал Hyser повідомляв, що Володимир Зеленський терміново звернувся до українців.

Нагадуємо, що Путін готовий вступити в переговори з Зеленським.

Також портал Hyser інформував, що під Києвом був збитий військовий літак.