Посухи, глобальне потепління, зниження відносної вологості, блискавки і сильний вітер - все це подовжує періоди сильної спеки і провокує лісові пожежі. Стало відомо, що до п'ятої сесії Асамблеї ООН з навколишнього середовища, яка відновить свою роботу 28 лютого, була приурочена публікація доповіді про це небезпечне явище. Більш того, за прогнозом, до 2030 року частота лісових пожеж швидше за все зросте на 14%, до середини століття – на 30%, А до кінця поточного століття – вже на 50%.

Свого часу Болгарська ясновидиця Ванга попереджала людство про руйнівні катаклізми по всьому світу. З огляду на, що в 2021 році в Росії горіли тисячі гектарів лісу, на Гаїті стався руйнівний землетрус, а на канарському острові Пальма почалося виверження вулкана, то її передбачення віднести до звичайного вимислу не можна.

І правда, площі лісових пожеж в 2021 році вражали своїми масштабами: вогонь поширився на території 18,2 мільйона гектарів., при цьому площа пожеж виявилася рекордною за останні 20 років. Ось тільки в новій доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) говориться, що це тільки початок.

Так, згідно з даними вчених, в найближчі три десятиліття число екстремальних лісових пожеж збільшиться на 30% через зміни клімату. Якщо ж взяти статистику За останніх кілька років, то згідно з доповіддю, в період з 2002 по 2016 рік вигорало щорічно в середньому близько 423 млн гектарів земної поверхні - це площа розміром з весь Європейський союз.

Зазначимо, що доповідь була опублікована перед початком відновленої п'ятої сесії Асамблеї ООН з навколишнього середовища (ЮНЕА 5,2), де з 28 лютого по 2 березня 2022 року зберуться представники 193 держав.

Вчені призыают політиків звернути внимане на те, що зараз лісові пожежі спалюють територію, яка раніше не була схильна до горіння, наприклад, арктичну тундру і тропічні ліси Амазонки.

"Ми спостерігаємо значне збільшення числа пожеж в північній Сирії, північному Сибіру, східній частині Австралії та Індії", - розповів Австралійський урядовий дослідник лісових пожеж Ендрю Салліван.

Разом з тим, вчені виявили, що за останні чотири десятиліття температура в нічний час росла швидше, ніж вдень. Це чітко демонструє те, що повільне зникнення прохолодних вологих ночей, які колись допомагали гасити пожежі, означає, що їх стає все важче гасити.

"Це механізм, за допомогою якого пожежі стають набагато більш масштабними та екстремальними", - сказала Дженніфер Балч, провідний автор дослідження природи та директор Лабораторії Землі Університету Колорадо в Боулдері.

Раніше Hyser писав, що екстрасенс Джулія Ванг розповіла про майбутнє Росії в найближчі роки.

Також наш портал повідомляв, що експерт розповів про вторгнення Путіна і можливі наслідки.

Нагадуємо, що глава Кремля Володимир Путін вже запропонував екс-президенту України Петру Порошенку притулок у Москві на час війни.