Як свідчить світова практика, наслідки масового володіння зброєю в суспільстві досить різноманітні, а іноді навіть жахливі. От тільки населення України зараз опинилось у ситуації, коли кожен щодня перебуває в страху за своє життя, бо дехто прагне реалізувати свої "амбіції Олександра Македонського". Чи буде правильним, чи ні, дане рішення покаже час, а поки народні депутати України вирішили дати шанс кожному на власну оборону.

Так, стало відомо, що Верховна рада України у середу, 23 лютого, ухвалила у першому читанні проект Закону про право на цивільну вогнепальну зброю (№5708). Це означає, що на порозі ймовірної війни з РФ, кожен українець отримає право на власний захист свого життя та життя власної родини. Про це пише Уніан.

От тільки депутати не готові повністю відпустити ситуацію, тому законопроектом передбачається впровадження Посвідчення власника зброї та ведення Єдиного державного реєстру цивільної вогнепальної зброї. Держателем реєстру зброї буде Міністерство юстиції України.

Відомо, що за легалізацію цивільної вогнепальної зброї у стінах парламенту голосували 352 народних депутати, а підтримали пропозицію 274 з тих, хто був зареєстрований в сесійній залі.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, незабаром буде визначено умови та порядок отримання громадянами України та юридичними особами документів про право власності на цивільну вогнепальну зброю.

Разом з тим, не всі українці зможуть скористатись новим правом. Так, Посвідчення власника зброї не буде надаватись:

  • за наявності медичних протипоказань до поводження зі зброєю;
  • наявності у особи непогашеної або незнятої судимості за вчинення ряду кримінальних правопорушень;
  • у випадку притягнення особи до адміністративної відповідальності протягом року за певні адмінправопорушення.

Право на отримання Посвідчення власника зброї матимуть дієздатні громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України з урахуванням певних обмежень.

До слова, для розгляду в парламент вносилось два законопроекти, принциповою відмінністю між якими була відсутність у базовому законопроєкті №5708 положень, які б передбачали право громадян володіти і носити зброю саме з метою самозахисту. Зокрема проти такої позиції виступило МВС , аргументуючи це "неготовністю" українців отримати право збройного самозахисту.

Раніше Hyser писав про те, що на Заході розповіли, як вдарить Путін.

Також Hyser повідомляв, що у Британії розповіли про плани Путіна.

Нагадаємо звернення Зеленського про війну.