Ніхто не стане заперечувати, що мобільний зв'язок та мобільний інтернет, які стали невід'ємною частиною сучасного життя потенційно досить вразливий вид зв'язку. Ще б пак, три дні тому на Донбасі мобільний зв'язок зник на декілька годин і почалась справжня паніка.

Так, ні для кого не секрет, що якщо в Україні почнеться активна фаза війни з обстрілами і бомбардуваннями, то Інтернету і зв'язку звичайно ж не стане. Пов'язано це з тим, що в сучасних військових операціях критична інфраструктура (зв'язок, системи управління, банківські системи) знищується в першу чергу.

При цьому українська сторона не хоче ані війни, ані паніки в суспільстві, тому, за словами голови правління Ради інформаційної безпеки та кібернетичного захисту Елліни Шнурко-Табакової, українська влада зробить все можливе, щоб уникнути проблем зі зв'язком. Однак українцям варто бути готовими до будь-якого сценарію.

Перше, що радять експерти - згадати, що фіксований телефонний зв'язок та дротовий інтернет в екстрених ситуаціях набагато надійніший, ніж мобільний. Пов'язано це з тим, що у великих містах телефонні та оптичні кабелі ховають під землею в кабельній каналізації, тому пошкодити їх фізично чи атакувати іншим способом - досить складно. Саме тому варто мати стаціонарні номери телефонів на роботі у родичів, у дитячих садочках і школах, куди ходять ваші діти.

Якщо ж доступу до стаціонарного зв'язку уже немає і немає можливості його встановити, то альтернативою залишається супутниковий зв'язок. От тільки це задоволення не з дешевих, бо один супутниковий телефон може коштувати від тисячі доларів.

До того ж при супутниковому зв'язку треба буде домовлятися з потенційними абонентами про час сеансів, наприклад, останні 10 хвилин кожної години. Крім того, ще однією незручністю є те, що для розмови з супутниковим телефоном треба вийти на вулицю та розвернути антену в напрямку, де розташований супутник. Для Києва, наприклад, це десь 30 градусів на південь.

Більш бюджетне рішення - ультракороткохвильові рації. Набір таких гаджетів коштує від 4000 гривень, але варто знати, що рації мають дуже невеликий радіус дії - від 1 до 15 кілометрів. Крім того, треба буде домовлятись про час сеансу зв'язку то на якій частоті виходити на зв'язок.

Ну а для спілкування на невеликій відстані, наприклад, в межах багатоквартирного будинку, можна поставити на телефон месенджер, який працює без інтернету по Bluetooth.

"У нього дуже маленький радіус дії 10-15 метрів, але кожен, хто його використовує, стає ретранслятором, - кажуть експерти. - Це те, що використовували під час Арабської весни та під час протестів в Гонконгу. Хоча б домовий чатик можна тримати на зв'язку".

Загалом же, на випадок, якщо буде кризова ситуація і не будуть доступні жодні технічні засоби зв'язку, потрібно вже зараз дуже чітко домовитись про місце та час зустрічі з рідними на випадок евакуації.

Далі, всі важливі оголошення влада буде по декілька разів транслювати по радіо чи телебаченнях місцевого рівня. Наприклад, щодо евакуації. Тому вже зараз необхідно придбати невеличкий радіоприймач для ультракоротких та FM-хвиль, а також елементи живлення для нього.

Раніше Hyser повідомляв, що Vodafone забезпечив мобільний інтернет вздовж усіх великих українських трас.

Також наш портал писав, що новий мобільний оператор заманює українців вигідними тарифними планами.

Нагадаємо, що українцям розповіли, як прив'язати мобільний телефон до паспорта.