Верховна Рада України 15 лютого прийняла законопроект № 4668. На даний момент документ направлений на підпис главі парламенту, після чого буде переданий на розгляд президенту Володимиру Зеленському.

Детальніше про це інформує Обозреватель.

Згідно з документом, деякі категорії громадян можуть вийти на пенсію раніше дозволеного. Громадяни, які були звільнені з ініціативи роботодавця, багатодітні матері, батьки, які виховують дітей з інвалідністю або з важкими рідкісними захворюваннями можуть оформити пенсійні виплати достроково. Головною умовою є наявність мінімального страхового стажу, а в деяких окремих випадках важливий вік.

Законопроектом чітко вказані ті категорії громадян, які можуть раніше вийти на пенсію.

Зокрема, вийти на пенсію до досягнення пенсійного віку (60 років для жінок, 65 років для чоловіків) можуть громадяни, з якими було розірвано трудовий договір з ініціативи роботодавця (але не більше ніж за півтора року до досягнення пенсійного віку). Дані умови підходять для тих, у кого організація була ліквідована, збанкрутувала або була реорганізована з подальшим скороченням співробітників, а також за станом здоров'я.

Багатодітні матері (батьки), які виховали до 6-річного віку п'ятьох або більше дітей. Умови: досягнення віку 50 років для жінки і 55 років для чоловіків, а також наявність не менше 15 років страхового стажу для жінки і 20 років для чоловіків.

Матері або батькові людей з інвалідністю з дитинства, за умови досягнення ними віку 50 років для жінок 55 років для чоловіка, а також наявність не менше 15 років страхового стажу для жінки і 20 років для чоловіків. Згідно із законопроектом, граничний вік дитини з інвалідністю з 16 до 18 років.

Батько або матір дітей, хворих важким рідкісним захворюванням, при якому не встановлена інвалідність. Йдеться про дітей, які мають тяжке перинатальне ураження нервової системи, у тому числі ДЦП, тяжку вроджену ваду розвитку, онкологічне або онкогематологічне захворювання, а тяжкий психічний розлад, цукровий діабет 1 типу, гостре хронічне захворювання нирок 4 ступеня; а також тим, хто отримав важку травму, яка потребує трансплантації органу або паліативної допомоги. В цьому випадку зберігається вимоги за віком і стажу.

Раніше інформаційний портал Hyser повідомляв, що українцям розповіли, що буде з грошима на картці в разі вторгнення РФ в Україну.

Нагадуємо, що Чорнобиль закритий через загрозу військового вторгнення.

Також портал Hyser інформував, що Росія почала ядерні навчання.