Неякісний газ українцям пообіцяли компенсувати.

Справа в тому, що почастішали скарги на те, що газ постачають низької якості, через що його доводиться використовувати в більшій кількості ніж потрібно і як наслідок, переплачувати. Однак експерти розповіли, як діяти в такій ситуації, пише "Дзеркало тижня".

українцям повертатимуть гроші, якщо газ виявиться неякісним, фото: Сегодня

В першу чергу про якість газу говорить теплота згоряння (калорійність) палива, яка, згідно з державними стандартами, повинна становити не менше 7600 ккал/м3. За це відповідає облгаз.

Якщо є сумніви щодо того, яке блакитне паливо надходить вам, то можна написати заяву в облгаз з проханням перевірити якість газу, що вам надходить. У відомстві зобов'язані відреагувати протягом 2-5 днів і направити свого представника за місцем виклику, а там вже їх особисті або ж незалежні уповноважені законодавством хімлабораторії проведуть аналіз.


Також можна за свій рахунок зробити аналіз фізико-хімічних показників газу в альтернативній хімлабораторії. У тому випадку, якщо перевірка підтвердить невідповідність газу стандартам, облгаз зобов'язаний перерахувати обсяг споживаного газу і виплатити споживачеві компенсацію. Витрати за перевірку вам теж тоді покриють.

Якщо не вдасться мирно домовитися про все, то це доведеться робити в судовому порядку або за допомогою спеціалізованого органу.

Раніше "Hyser" писав про те, що експерти розповіли, як "ковідною" тисячею можна розплатитися за комуналку.

Також наш портал повідомляв, що "Нафтогаз" підказав, що робити, якщо завищують платіжки за газ.

Нагадуємо, що влада розповіла, як оформити субсидію на опалення. Всього передбачено три способи.