Ті українці, які досягли пенсійного віку, проте не мають необхідного страхового стажу, мають право отримувати соціальну пенсію.

Така допомога від держави виплачується до тих пір поки людина не придбає право на пенсію, пишуть "Факти". Мають право на соцдопомогу ті, у кого на момент оформлення соціальних виплат є не менше 15 років страхового стажу.

Призначають тимчасову допомогу виходячи з того, який майновий стан певної людини і середньомісячний сукупний дохід його сім'ї.

Така тимчасова допомога від держави не може бути призначена людям, які продовжують працювати або мають інший який-небудь дохід. Також не призначають українцям, які мають членів сім'ї, які протягом попереднього року здійснили покупку на суму понад 50 тисяч гривень. Тим, хто володіє одним і більше будинком (мова йде про сімейне володіння і загальною площею житла понад 21 м2 на 1 члена сім'ї і додатково — 10,5 м2 на сім'ю) або автомобілем. Тим, хто має дохід сім'ї при перерахунку на одну людину за останні півроку понад 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Гривня. Фото: скріншот YouTubе
Гривня. Фото: скріншот YouTubе

У поточному році мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 1934 гривень, починаючи з 1 січня. З 1 липня ця сума складе вже 2027 гривень, а з 1 грудня - 2093 гривень.

Для того, щоб людині призначили соціальну допомогу, йому необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки або проживання із заявою та паспортом. також він повинен мати при собі індивідуальний податковий номер заявника, довідку про те, скільки у нього є страхового стажу, яку можна взяти в Пенсійному фонді, декларацію про доходи та майно за останні шість календарних місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги, копію рішення про встановлення опіки, якщо особу визнано недієздатною), копію посвідчення біженця або тимчасової посвідки на постійне проживання, довідку про склад сім'ї, видану уповноваженим органом за місцем проживання, в тому числі органом місцевого самоврядування.

Якщо людина звернеться за місцем проживання, а не за пропискою, то йому необхідно додатково надати довідку про те, що він не отримує таку допомогу за місцем прописки.

Розмір держдопомоги складе різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність і середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні півроку, але не більше 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Раніше Hyser писав про те, хто отримуватиме пенсію незалежно від віку.

Також Hyser повідомляв, що українців попередили про затримки пенсій.

Нагадаємо, що українцям почнуть видавати спецсубсидии.