Снігопади влітку і спека взимку - дивна "поведінка" погоди вже давно не новина для жителів планети Земля. Так, наприклад, в 2017 році США довелося виділити з бюджету 306 мільярдів доларів для ліквідації наслідків після 16-ти стихійних лих. В Україні поки не все так глобально, проте кліматолог Віра Балабух попереджає, що українцям слід звикати до зміни клімату і природних явищ, яких раніше ніколи не було в Україні.

Ось уже кілька років українці відзначають, що літнє тепло затримується, після чого різко переходить в нестерпну спеку. При цьому зима стає з кожним роком все більш безсніжною і помірно теплою – як в європейських країнах. Якщо спочатку це здавалося разовим "збоєм", то тепер ясно, що клімат в Україні дійсно дуже змінився за останній час. Про це пише Обозреватель.

Крім того, синоптики прогнозують появу нових погодних аномалій. Так, влітку доведеться звикати до проливних дощів, схожим на тропічні зливи, а також до ураганів, смерчів, граду завбільшки з вишню або горіх, а також до незвично рясним снігопадів взимку і раптового снігу влітку.

"У минулому році у нас було безпрецедентне явище, коли в районі Чорного моря утворився справжній тропічний циклон з класичним "оком бурі", який може утворюватися в тропічних широтах і в океані. А ми його бачили в Чорному морі", - згадала Балабух.

Експерт-кліматолог при цьому зазначила, що Україна не дуже постраждала від цього явища, так як основний удар на себе прийняли Краснодарський край Росії і Туреччина, де випало майже вісім місячних норм опадів.

"Це дуже тривожні дзвіночки. Тенденція веде до того, що такі явища і далі будуть частіше спостерігатися, а їх інтенсивність буде рости", – попередила Віра Балабух.

Серед інших "кардинальних змін" варто відзначити те, що в 2013 році в останні дні березня в Києві випало півметра снігу, який два тижні не танув.

А в 2019 році вперше за 139 років спостережень максимальна груднева температура повітря в Києві перевищила 15 градусів тепла. За кліматичною нормою такий показник відповідав температурі середини жовтня.

Відзначимо, що це не єдина думка фахівця. Так, Раніше кліматолог, провідний науковий співробітник Інституту геофізики ім. С.і. Суботіна НАН України Світлана Бойченко вже говорила про те, що Україна поступово переходить в новий, невластивий для неї клімат, у зв'язку з чим населення очікують відчутні зміни, зокрема, вже в 2022 році. Це буде виражатися в збільшенні кількості опадів, аномальних температурах, що може призводити до негативних наслідків.

Раніше Hyser писав, що у Карпатах зняли унікальне природне явище, яке більше відоме як снігові фонтани.

Нагадавши, названо дати найпотужніших магнітних бур лютого, коли метеозалежним українцям варто підготуватися до удару.