Але цей перерахунок торкнеться не всіх українців. Також в результаті цього не вийде вирівняти розмір пенсійних виплат.

Таку думку озвучила старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птахи Лідія Ткаченко, йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

За словами Ткаченко, для того, щоб збільшити пенсійні виплати українцям, слід змінити формулу перерахунків цих виплат.

Ткаченко заявила, що на даний момент пенсійні виплати в Україні розраховані з середньою за три роки заробітної плати (з 2014 по 2016 рік), враховуючи всі індексацій, виходить сума в розмірі 5426 грн. Однак у березні поточного року, враховуючи нову індексацію, сума становитиме 6186 грн.

Вона зазначила, якби були використані не старі індексовані цифри, а середня заробітна плата за 2019, 2020 і 2021 рік, в цьому випадку зарплатна база могла б скласти близько 10 тисяч гривень.

Ткаченко навела як приклад звичайного українця, який протягом 30 років отримував середню зарплату і не міг розраховувати на будь-які додаткові надбавки. На сьогоднішній день його розрахунковий розмір пенсійної виплати становить тільки 1627 грн, але він отримує мінімальний розмір пенсійної виплати в розмірі 2093 грн. На жаль, навіть після проведення чергової індексації цей українець не зможе розраховувати на збільшення пенсійної виплати.

Ткаченко заявила, що в Україні індексація працює із запізненням на рік. У 2021 році інфляція склала близько 10%, а по заробітній платі відсоток враховується за три останні роки. Вона зазначила, що"це справи давно минулих днів".

За її словами, в поточному році показники інфляції буде ще вище. Вона вважає, що українська влада не зможе стримати підвищення тарифів на комунальні послуги, подорожчання проїзду в транспорті.

Раніше "Hyser" повідомляв, що з 1 січня 2022 року в Україні змінилися умови виходу на пенсію за віком.

Наш портал писав, що деяких українців очікують щедрі надбавки до пенсійних виплат у лютому.

"Hyser" писав, що якщо не вистачає стажу для пенсії: як його купити і у скільки це обійдеться.

Нагадаємо, що зараз в Україні проходить верифікація, тому перевірятимуть усіх, хто отримує різні соціальні виплати від держави.