В українському суспільстві практично щодня можна почути думку, що діюча в країні пенсійна система недієздатна. Ще б пак, Денис Шмигаль неодноразово заявляв, що уже через 15 років нічим буде платити пенсії, а міністр фінансів Сергій Марченко констатує, що всім, кому менше 40 років, взагалі не варто розраховувати на пенсії від держави. Єдиний вихід з такої ситуації - підвищення пенсійного віку.

Народжуваність в Україні падає, тривалість життя – збільшується. Таким чином, за розрахунками Інституту демографії імені Птухи, у 2050 році внески до Пенсійного фонду робитимуть 9,7 млн працівників, яким доведеться утримувати 11,7 млн пенсіонерів. Щоб цього не допустити, влада почала пенсійну реформу ще у 2011 році.

Так, у 2022 році право вийти на пенсію в 60 років мають люди, страховий стаж яких становить не менше як 29 років. От тільки по факту багато українців не мають стільки стажу, тому більшість людей зможе розраховувати на пенсію в 63 і 65 років.

Старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птахи Лідія Ткаченко озвучила свою думку стосовно виходу з ситуації, що склалася в країні. За її словами, легше підвищити пенсійний вік до 65 років для всіх українців і не мучити нікого критеріями за стажем.

Спеціаліст зазначила, що під час ухвалення змін у 2017 році Кабмін дещо помилився з прогнозом, що до 2027 року на пенсію у 63 роки зможуть вийти 40% українців, у 65 років - 5%, а ще 45% - зможуть отримувати пенсію у 60 років.

І справді, по факту вийшло, що близько 66% громадян не зможуть отримувати пенсію уже в 2027 році через нестачу стажу.

Така похибка виникла через ряд причин:

  • у розрахунках не враховували зростання безробіття через пандемію і кризу;
  • вона була складена з розрахунку, що українці для того, щоби заробити стаж, почнуть масово офіційно оформлюватися на роботі;
  • заяви прем'єра Шмигаля про те, що пенсії в існуючому вигляді незабаром не буде, а також низька довіра до держави спотворили ситуацію.

"Було розраховано на те, що люди почнуть заробляти стаж. Але таке диво не сталося, ми не бачимо зростання зайнятості. Плюс пандемія, кризи. Це був позитивний прогноз. Насправді без пенсії у 60 років можуть виявитися опинитися і 2/3 (66%). Головне, що ніхто не знає, з яким стажем люди прийдуть. До 2000 року в реєстрі немає даних. А найбільш "сліпа зона“ — 90-і роки", - говорить Ткаченко.

Тож виходом може стати саме підвищення пенсійного віку.

Раніше інформаційний портал Hyser повідомляв, що українцям пообіцяли березневі індексації, і назвали категорію громадян, хто отримає виплати в перших числах.

Нагадуємо, що українці обговорюють новорічні зарплати чиновників.

Також портал Hyser інформував, що у 2022 році для деяких громадян України зміняться правила виходу на пенсію.