З 1 лютого в Україні подорожчали пластикові пакети в супермаркетах. За один пакет тепер доведеться заплатити не менше 2 гривень, хоча до цього ціна на них становила 1-12 коп за штуку.

Подорожчання ввели для того, щоб українці економили і тим самим скоротили споживання пластику, пише "Обозреватель". Якщо користуватися багаторазовими сумками, банками і авоськами, то можна заощадити досить значну суму, а також допомогти навколишній природі.

Від Європи і США до Далекого Сходу використання пластикових пакетів давно під забороною. Чим користуються українці, щоб заощадити?

1) Багаторазові сумки та авоськи. Спочатку потрібно один раз вкластися в покупку або пошити сумку самостійно. При такому варіанті можна заощадити до 50 гривень на тиждень.

Однак для овочів і фруктів, звичайно, зручніше невеликі пакети. Їх можна замінити такими невеликими сумочками або багаторазовими пластиковими мішечками.

2) Можна приклеїти стікери прямо на продукти. За кордоном також користуються таким способом. Але цей варіант зручний для великих овочів або фруктів, а ось з дрібними це досить проблематично.

3) Багато продуктів, а пакет один. Наприклад, можна зважувати різні види цукерок, складати їх в один пакет і клеїти на нього кілька стікерів.

4) Безкоштовні картонні коробки. Таким способом користуються в Японії і Південній Кореї. Коробки знаходяться прямо на касі. Вони залишаються після товарів.

5) Сипучі продукти в банках. Якщо це крупи або цукор на вагу, можна прийти зі своєю тарою.

Також українці користуються пакетами, які залишилися від минулих покупок. Ну а найкреативніші кладуть товар в одноразові рукавички для продуктів, які безкоштовні. Так, вони з пластику, забруднюють навколишнє середовище, але тут питання економії.

Деякі магазини придумали використовувати пластикові авоськи-сіточки. Формально вони теж не потрапляють під заборони і до того ж можуть використовуватися кілька разів, проте споживання пластику ніяк не зменшують.

Також деякі українці ходять в магазин зі сміттєвими пакетами, щоб потім використовувати їх повторно для сміттєвого відра.

Раніше Hyser писав про те, що українцям підказали, що шукати на етикетках на продуктах.

Також Hyser повідомляв, що в Україні гряде підвищення цін на основні продукти харчування.

Нагадаємо, що в Україні на 50% злетить ціна на м'ясо.