Холодець-це дуже ситне і смачне блюдо, яке присутнє практично на будь-якому застіллі. Та й готується воно простіше простого, якщо знати деякі секрети.

Отже, для приготування цього старовинного страви використовуються найпростіші і доступні продукти, але готовий результат завжди перевершує всі очікування.

Потрібно взяти:

  • 700 г яловичини;
  • 1.5 кг свинини;
  • 5-6 курячих ніжок;
  • 3 свинячі ніжки;
  • 1 цибуля ріпчаста;
  • 2 живця селери;
  • 1 морква;
  • сіль за смаком, лавровий лист, перець горошок чорний, запашний за бажанням, 2-3 зубчики часнику;
  • 5-5.5 літрів води

Найперше потрібно ретельно промити м'ясо, а потім добре б залити його холодною водою і залишити на 3 години (можна і всю ніч) для вимочування. Секрет полягає в тому, що чим менше крові, тим менше піни, а, значить, бульйон буде прозорим.

Підготовлене м'ясо потрібно укласти в каструлю і залити водою так, щоб м'ясо було покрито водою на 2-3 пальця вище рівня м'яса.

Першу воду зливаємо через 1-2 хвилини після кипіння.

Далі ще раз моєму м'ясо, заливаємо холодною водою з розрахунку 1,2 частини води на 2 частини субпродуктів і ставимо на вогонь.

В процесі закипання, на поверхні води буде утворюватися піна - її потрібно обов'язково знімати за допомогою шумівки або сита, в іншому випадку домогтися прозорості бульйону не вийде.

За 2 години до готовності в бульйон потрібно покласти цибулину і моркву цілком, можна також додати корінь селери або корінь петрушки. За півгодини до закінчення варіння кладемо лавровий лист, перець горошком і інші спеції за бажанням.

Солимо бульйон в самому кінці, інакше можна помилитися з кількістю солі – бульйон-то весь час википає.

Після закінчення варіння потрібно відокремити м'ясо від бульйону.

Далі потрібно процідити бульйон через сито (можна ще додатково прокласти сито марлею), а м'ясо поставити остуджувати.

Секрети приготування холодцю:

  1. Не можна додавати в каструлю курячі голови і курячі Лапи - вони хоч і добре желируют бульйон, але часто надають страві непотрібні смакові відтінки.
  2. Щоб холодець вийшов за смаком як у бабусі, а не як в дешевій їдальні, в нього не треба класти желатин. Міцний і наваристий бульйон і так застигне, якщо приготувати його з субпродуктів, що містять багато желирующих речовин.

  3. Варити бульйон слід на найменшому вогні під кришкою 5-7 годин. Він повинен не стільки кипіти, скільки нудитися. І ще, ні в якому разі не потрібно в процесі приготування доливати в бульйон воду.

До речі, мало хто знає, але предком холодцю був самий звичайний наваристий м'ясний бульйон, який люди варили з незапам'ятних часів. Виник холодець, або як його частіше називають холодець, на півночі у кочових народів. Саме вони тисячі років тому варили бульйон з м'яса і кісток і випадково помітили, що залишився міцний бульйон, на холоді, завжди застигає.

А ось французи модернізували холодець на європейський лад. Так, вони з'єднали дичину, птицю, свинину, кролика і телятину, варили це м'ясо, після чого перекручували його в фарш, з'єднували отриману масу з яйцями і спеціями, вливали трохи бульйону, розводячи до консистенції густої сметани, і прибирали на холод. Іноді отриману масу відправляли під прес. Ця страва називали "галантин", що в перекладі з французької означало"желе".

Раніше "Hyser" писав про те, що у мережі розповіли про те, як правильно квасити капусту.

Також наш портал розповів про те, що став відомий простий спосіб, як почистити гранат і не заляпати все навколо.

Нагадуємо, що у мережі обговорюють класні ідеї подарунків на День Всіх Закоханих.