Про успішну та заможну Україну мріють всі 48 мільйонів тих, хто проживає на її території. Свого часу Президент Володимир Зеленський сказав, що малому та середньому бізнесу завжди буде приділятися максимальна увага від його команди, адже це основа української економіки.

Ще б пак, в Україні 2 мільйони підприємців. Це люди, що будують свій бізнес на особистій відповідальності, відсутності корупції та приватній власності.

Крім того, варто зазначити, що в останні роки надходження від підприємців зросли у п’ять разів. Так, у 2019 році підприємці сплатили до державного бюджету майже 25 млрд гривень, в той час як у 2018 році ця сума становила 19,8 млрд гривень, а у 2017 — лише 15,4 млрд.

Сьогодні, 19 січня - надважлива дата для ФОП. Справа в тому, що це остання можливість для фізосіб-підприємців, щоб сплатити єдиний внесок "за себе" за IV квартал 2021 року.

Крім того, податкова нагадала фізособам-підприємцям, що у них спливає термін подання декларацій та сплати податків за грудень-січень.

Так, до 20 січня ФОП першої та другої групи мають сплатити єдиний податок за січень, а також єдиний внесок за найманих працівників за грудень 2021 року.

Також до 20 січня належить відзвітувати про:

  • рентну плату за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;
  • ренту за користування радіочастотним ресурсом України;
  • ренту за транспортування нафти та нафтопродуктів;
  • ренту за транзитне транспортування аміаку.

Важливо, щоб всі ФОП пам’ятали, що Держказначейство завантажило нові рахунки для сплати податків та зборів з 1 січня 2022 року, про що офіційно було повідомлено 4 січня. Таким чином, з 5 січня сплачені суми за старими рахунками будуть повертатися платникам, як нез’ясовані надходження.

Реквізити бюджетних рахунків, які діють із 1 січня 2021 року можна побачити тут. Новий реєстр рахунків для сплати ЄСВ дивіться тут.

До 20 січня податкова чекає від бізнесу звітності за грудень, а саме:

  • декларації з податку на додану вартість;
  • декларації з акцизного податку;
  • декларації щодо плати за землю (земельного податку та/або орендної плати за землю державної або комунальної власності).

До слова, до 9 лютого 2022 року ФОП третьої групи мають подати об'єднану декларацію про податки та ЄСВ у 2021 році. 1 та 2 група ФОП подають звіт до 1 березня 2022 року.

Раніше "Hyser" повідомляв, у Кабінеті Міністрів несподівано вирішили змінити прогнози цін на комунальні тарифи.

Наш портал писав, Міністерство економіки прогнозує значне зростання на комуналку в наступному році.

Нагадаємо, що стало відомо, скільки українцям доведеться платити за доставку газу після Нового року.