Українські підприємці озвучили свій прогноз щодо зміни ціни долара в 2022 році

В останні місяці 2021 року курс американського долар, традиційно, перебував у досить стабільному стані. Проте, наприкінці минулого року Національний банк України провів опитування керівників українського бізнесу, які послабили свої очікування, за рахунок чого, всупереч інфляції, поліпшили курс гривні. Про це повідомляє інформаційній портал "Економічна правда".

Так, за опублікованою інформацією індекс ділових очікувань українських підприємців склав 112,1% в порівнянні з 114,3% в третьому кварталі 2021 року. Це зниження обумовлено не надто оптимістичними прогнозами щодо продажу своєї продукції, інвестицій і загального фінансового стану підприємств.

Протягом 2022 року українські компанії планують наростити обсяги свого виробництво, проте набагато повільніше: баланс відповідей склав 8,3% проти 21,5% в третьому кварталі минулого року.

Вже протягом чотирьох кварталів очікування бізнесу щодо курсу гривні покращують. В середньому через рік вартості валюти очікується на рівні в 28,15 гривень за долар проти 28,5 гривень за Долар, при цьому більше половини підприємців вважають, що обмінний курс не перевищить 28 гривень за доларів.

А ось інфляційні очікування навпаки, погіршуються. Інфляція очікується на рівні в 8,7%, в той час як в минулому кварталі очікування становили 7,8%. Головним проінфляційним фактором на думку бізнесменів залишаються витрати на виробництво, в той же час в порівнянні з минулим роком менша кількість респондентів відчувають вплив курсового фактора.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українців попередили про те, що незабаром з полиць супермаркетів можуть зникнути популярні продукти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експерти розповіли українцям про те, яким чином можна заощадити на оплаті газу.

Також "Hyser" писав, що українців готують до чергової серйозної зміни в комунальній сфері.