Починаючи з 1 січня, постачальники газу, які збільшили тарифи на його розподіл, мають право відключати споживачів від подачи енергоносія. Також вони можуть це робити, коли той чи інший регіон знаходиться в "червоній" зоні карантину, незважаючи на те, що це заборонено.

Як слід поводитися і що робити споживачам, розповіли експерти "Газправды".

На практиці часто буває таке, що аварійна служба відключає "блакитне паливо" без попередження. Вони перекривають подачу газу і пояснюють це тим, що ведуться роботи по його витоку. Однак після деякого часу газ в будинках абонентів не з'являється. При надходженні скарг від абонентів, їм показують сумнівний борг "заднім числом".

За словами начальниці центру юридичної підтримки споживачів газу Юлії Чеберяк, нагляд і контроль за діяльністю облгазів проводить Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Саме з нею слід зв'язуватися, якщо переговори з облгазом не приносять ніяких результатів.

Вона каже, що про борги часто повідомляють усно, хоча це має відбуватися в письмовій формі. При тривалому вирішенні питання повинна залучатися НКРЕКП з наданням коментарів від усіх сторін у конфлікті. "Саме в цьому випадку відповіді облгазів служать документами, які необхідно додати до звернення в комісію", — підкреслює експерт.

У Законі "Про звернення громадян" йдеться про те, що уряд повинен дати відповідь на апеляцію протягом 30 календарних днів або 45 днів, якщо проблема вимагає додаткового вивчення.

Якщо житло відключили від постачання газу, необхідно зателефонувати в Контактний центр облгазу або написати лист-претензію до голови місцевого облгазу. У разі неотримання задовільного результату, зателефонувати на урядову лінію 1545 або розмістити апеляцію через сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Незаконні дії газовиків мають бути обговорені з НКРЕКП. Якщо все безрезультатно, то потрібно йти до суду.

Раніше Hyser писав про те, що українських пенсіонерів обрадували надбавками.

Також Hyser повідомляв, що українцям розповіли, як і чому зростуть тарифи.

Нагадаємо, що українцям знову накрутять тарифи на комуналку.