Традиційно в Україні 13 січня відзначається народне і церковне свято напередодні Старого Нового року, який називається Маланка або Щедрий вечір.

З цим святом українці пов'язують велику кількість традицій і обрядів. У Щедрий вечір прийнято готувати особливі страви, щоб сім'я була ситою весь рік, пише "Апостроф".

13 січня у господинь прямо з ранку починала "кипіти робота" з приготування різних страв. Вони готували не тільки не сім'ю, а й на щедрувальників, які поле заходу сонця починали ходити по домівках з колядками.

Традиційними стравами завжди вважалися кутя, млинці, пироги, вареники, домашня ковбаса, холодець.

Існує народна щедрівка, в якій перераховані всі продукти, які повинні бути на столі в цей вечір.

Щедрик ведрик,

Дайте вареник,

Грудочку кашки,

Кільце ковбаски,

Ще того мало -

Дайте ще сала;

Ще того трішки -

Дайте лемішки;

Або дайте ковбасу,

Я додому понесу,

А як дасте кишку,

То з'їм в затишку!

На Маланку готують кутю без масла, а на Святвечір з додаванням. Скромна кутя повинна складатися з 400 г пшениці, 200 г маку, 100 г горіхів, 100 г сухофруктів, 100 г меду, цукор за смаком.

Згідно з рецептом, яким користувалися наші предки, спочатку необхідно пшеницю замочити на 2 години. потім залити водою 1:2,5 і варити близько 20 хвилин до готовності. Мак необхідно запарити і розтерти з цукром. Потім візьміть сухофрукти і замочіть їх в гарячій воді, а потім наріжте дрібними кубиками. Мак змішайте з сухофруктами.

Мед розчиніть в склянці теплої води або узварі, залийте кашу і змішайте з сухофруктами. Добре перемішайте і можна подавати на стіл.

За бажанням додати вершкове масло 2 ч. л.

Раніше Hyser писав про те, коли в Україні потрібно щедрувати, колядувати і посівати.

Також Hyser повідомляв, який напій випиває королева Єлизавета II, щоб продовжити життя.

Нагадавши, які продукти викликають облисіння.