Однією з найцікавіших традицій, яка дійшла з давніх часів до наших днів, є колядування.

Колись колядники вихваляли в піснях і уявленнях сина язичницького Даждбога - Коляду, пише "РБК-Україна". Зараз українці колядують на честь народження Ісуса Христа.

Починати колядувати і носити кутю можна вже на Святвечір 6 січня.

Після того як закінчується традиційна вечеря з 12-ма пісними стравами можна починати колядувати. Збирається компанія, в якій має бути мінімум три людини і відправляється в гості до родичів і сусідів. При цьому вони несуть з собою частування у вигляді куті і співають колядки, в яких бажають господареві і господині будинку щастя, здоров'я, процвітання.

Вислухавши колядки і спробувавши кутю, колядникам дають гроші.

Колядувати дозволяється всім - і молодим, і літнім, і дітям, і чоловікам, і жінкам.

З давніх-давен в групі колядників кожен виконував свою роль. Було також три головних ролі. Одна з них діставалася звездарю, який несе восьмикутну зірку. Саме він повинен знати найбільше колядок. Друга дзвонарю, який грав на дзвоні і повідомляв про прихід весни. І третя-мехоноше, який збирав щедрі підношення господарів будинку.

Колядки закінчували співати вранці 7 січня. Після цього дозволялося тільки співати різдвяні пісні.

Різдвом починали вертепи, які показували міні-сценки. У складі сценок обов'язково повинні бути Звіздар, Ангел, Пастушки, Три царі, Жид, Сура, чорт, Смерть, Ірод, Козак, Принцеса, волхви. Інші теж можуть бути і обмежень в персонажах зазвичай немає.

Раніше Hyser писав про те, що категорично заборонено робити 1 січня.

Також Hyser повідомляв, що названо п'ять найнебезпечніших новорічних страв.

Нагадавши, коли святкуватимуть Великдень християни та католики у 2022 році.