Протести в Республіці Казахстан, причиною яких стало підвищення цін на скраплений газ, переросли у заворушення. У республіці було встановлено режим надзвичайного стану і комендантську годину. У Алмати, де напередодні мітингувальники намагалися штурмувати будівлю місцевої адміністрації і підпалювали поліцейські автомобілі, стягнули силовиків і бронетехніку.

Про це повідомляється в матеріалі OBOZREVATEL.

Сьогодні , 5 січня, президент РК Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу, оголосивши про відставку уряду, а також введення тимчасового держрегулювання тарифів на пальне. Однак, протестні акції не вщухають.

Протестні акції через ціну на газ в різних містах Казахстану тривали три доби і ще одну ніч. У деяких містах правоохоронці застосували силу під час затримання мітингувальників.

Мітингувальники також спробували захопити кілька акіматів (місцеві адміністрації) в містах Алмати, Шимкент і Тараз. Мітингувальники били вікна в будівлях, виламували двері і завдали істотної матеріальної шкоди будівлям.

Увечері 4 січня в колишній столиці Казахстану сталися сутички між протестувальниками і правоохоронцями. На вулицях Алмати горіли поліцейські автомобілі, були чутні постріли. Силовики застосували проти демонстрантів сльозогінний газ.

Токаєв оголосив режим НС в Алмати і Мангістауської області. Також було введено комендантську годину з 23: 00 до 07: 00. На площу в Алмати стягнули військових і бронетехніку.

Сьогодні МВС Казахстану вперше прокоментувало протестні акції. У відомстві заявили, що протести незаконні. Під час заворушень у різних містах були затримані сотні мітингувальників.

"Незважаючи на попередження місцевих виконавчих органів і прокуратури, громадяни зазнали провокаційних закликів і стали здійснювати протиправні дії, створюючи загрозу спокою і безпеки населення. Окремі групи перекривали дороги, блокували рух транспорту, порушуючи громадський порядок, спокій громадян і систему життєзабезпечення населених пунктів", – йдеться в заяві МВС.

У МВС заявили, що мітингувальники нападали на правоохоронців, співробітників інших держорганів, які забезпечують правопорядок і безпеку. Крім цього, мітингувальники використовували каміння, палиці, газові балони та пляшки із запальною сумішшю. Правоохоронці застосовували передбачені законодавством заходи, щоб забезпечити громадську безпеку і порядок. Ряд порушників були затримані.

За даними МВС, під час протестів 95 правоохоронців отримали тілесні ушкодження, 37 службових автомобілів були пошкоджені. Розпочато судові розслідування за 13 фактами застосування насильства щодо представників влади, хуліганства, нападу на будівлі держорганів. Понад 200 осіб, які порушили громадський порядок, були затримані.

Президент РК Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду. На сайті президента вже опублікований відповідний указ.

Посадові особи будуть продовжувати виконувати свої обов'язки до тих пір, поки не будуть затверджені нові члени уряду.

За словами глави Алмати Бакітжана Сагінтаєва, на даний момент ситуація в місті знаходиться під контролем влади. Сагінтаєв закликає громадян "не піддаватися на провокації і беззаконня", дотримуватися громадського порядку. Зараз акімат робить все можливе, щоб нормалізувати всі сфери життєдіяльності міста.

Також президент РК заявив, що вводиться держрегулювання цін на скраплений газ, дизель і бензин. Держрегулювання вводиться на період 180 днів.

Президент заявив, що буде введено цінове регулювання соціально значущих продовольчих товарів. Ці рішення прийматиме місцева влада, враховуючи соціально-економічну ситуацію в кожному регіоні.

За словами президента, він доручив вивчити питання про субсидування орендної плати на ринку вторинного житла для соціально вразливих верств населення.

Також Токаєв озвучив ряд інших рішень:

  • Буде розроблено закон "про банкрутство фізичних осіб";
  • Буде створено громадський фонд "Народу Казахстану", який займатиметься вирішенням проблем охорони здоров'я та дітей. Фінансування здійснюватиметься за рахунок приватних і державних джерел.

Сьогодні, 5 січня, поновилися протестні акції на території Казахстану. В Актау протестувальники нападали на силовиків і відбирали їхні автомобілі. В Алмати мітингувальники колоною пройшлися по центру міста, а також захопили місцевий акімат. Протести тривають і в Актобе.

За повідомленнями ЗМІ, мітингувальники не вірять словам президента щодо відставки уряду. Люди виступають проти того, щоб до складу уряду входили члени правлячої партії.

Основною причиною протестних акцій в Казахстані стало зростання тарифів на скраплений газ – з 1 січня поточного року вартість газу збільшилася з 60 до 120 тенге/л (3,72 до 7,44 грн). Влада пообіцяла мітингувальникам знизити тариф на газ. Тепер протестувальники вимагають проведення політичних реформ у РК.

Раніше "Hyser" повідомляв, у Кабінеті Міністрів несподівано вирішили змінити прогнози цін на комунальні тарифи.

Наш портал писав, Міністерство економіки прогнозує значне зростання на комуналку в наступному році.

Нагадаємо, що стало відомо, скільки українцям доведеться платити за доставку газу після Нового року.