Відзначати Новий рік в Україні прийнято довго і з розмахом - у січні для цього передбачено аж 12 неробочих днів. Так як 1 січня випало на суботу, то законно, що вихідний був перенесений на понеділок - 3 число. А оскільки Різдво Христове випадає в 2022 році на п'ятницю, то відпочивати українці будуть ще й з 7 по 9 січня. Не варто також забувати, що на Україні Новий рік святкують двічі: 1 січня і в ніч з 13 на 14 Січня.

Традиція відзначати Старий Новий Рік виникла після 1918 року з введенням Григоріанського літочислення. Так, православна церква не підкорилася наказу радянської влади і продовжила зустрічати Новий рік в старому режимі.

Більшою мірою це неофіційне, народне свято. Часто його пов'язують з чимось незвичайним, таємничим, що дає можливість зануритися в старовину, зробити якісь обряди, відчути свою спорідненість з природою.

За святковим столом, за звичаєм, сідали всією сім'єю, надівши чистий і ошатний одяг. За традицією потрібно було вибачитися перед кожним, хто був ображений минулого року. Також за столом співали пісні і по-всякому веселилися.

Зі Старим Новим роком пов'язані певні повір'я.

Так, наші предки вірили, що якщо 14 Січня, рано вранці вмитися холодною водою з річки, колодязя або джерела, то людина не буде хворіти весь рік. При цьому покладена в воду Срібна монетка очистить обличчя від веснянок, бородавок і родимок, мідна - додасть сили, а золота допоможе стати красивіше.

ДО РЕЧІ, знахарі кажуть, що хворий в цей день людина прогворіє ще дуже довго.

Також вважається, що напередодні і на сам старий Новий рік не можна говорити слово "тринадцять", а якщо в цей день зайнятися підрахунком дрібниці, то людина весь рік проплаче.

Кілька цікавих святкових прикмет пов'язані з погодою:

  • Відлига на Старий Новий рік-значить чекати холодного неврожайного літа;
  • Якщо в цей день холодна погода, то грибникам не варто сподіватися на хороший урожай грибів;
  • Якщо дерева посріблив іній, літо буде багатим на мед;
  • Якщо в ніч на Старий Новий Рік вітер дме з півдня, то літо обіцяє бути спекотним і тривалим, вітер зі сходу віщує урожай фруктів, із Заходу - багато молока і риби, а з півночі - урожай горіхів.

Раніше Hyser писав про те, що українець креативно нарядив ялинки до свят.

Також Hyser повідомляв, що у Луганську запустили салют, який потрапив у людей.

Нагадавши, які знаки зодіаку чекають неприємності в 2022 році.