На новорічні та різдвяні свята в Україні прийнято колядувати, щедрувати і посівати. Кожен з цих ритуалів виконується в певний час і з чіткою обрядовістю.

У кожен з цих ритуалів українці бажають дому та його господарям процвітання, достатку, щедрого нового року, пише "РБК-Україна".

Якщо дотримуватися хронологічного порядку, то спочатку потрібно колядувати, потім щедрувати, а після посівати.

Колядувати треба на Святвечір, 6 січня. Даний обряд пов'язаний З Різдвом, в день коли народився Спаситель.

Коли на небі сходить перша зірка, друзі та рідні збираються за столом, на якому повинні бути присутніми 12 пісних страв. На чолі столу повинна стояти кутя. Дане блюдо прийнято носити хрещеним, приходячи в їх будинок, і співати колядки. Натомість колядникам давали печиво та солодощі.

Раніше колядували цілими групами і у кожного була своя роль. Співати колядки можна абсолютно всім - дорослим, молодим, дітям, чоловікам, жінкам. 7 січня вже колядувати не можна.

Щедрувати українці ходять 13 січня напередодні Старого Нового року. У цей вечір також прийнято ходити по домівках, співаючи щедрівки і бажаючи господарям "повної чаші".

Гостей було прийнято пригощати їжею і давати гроші, щоб урожай був щедрим. вважалося, що якщо не пустити в будинок щедрувальників - це принесе біду і збитки.

Щедрують - дівчатка, посівають - хлопчики, але не навпаки.

Посівання - останній новорічний обряд, який виконують на Старий Новий рік 14 січня. При цьому в обряді не можна брати участь жінкам - тільки хлопчикам або чоловікам.

Їм потрібно прийти в гості до світанку і розсипати по дому жито або пшеницю, наспівуючи при цьому "посівалку". Поки сонце не зайде, прибирати зерно не можна.

Раніше Hyser писав про те, що категорично заборонено робити 1 січня.

Також Hyser повідомляв, що названо п'ять найнебезпечніших новорічних страв.

Нагадавши, коли святкуватимуть Великдень християни та католики у 2022 році.