В управлінні праці та соціального захисту населення розповіли українцям, як можна достроково вийти на пенсія. Така можливість існує, якщо буде проводитися скорочення штатів на підприємстві, але тільки для громадян передпенсійного віку.

Про це повідомляє РБК-Україна, з посиланням на сайт Управління праці та соціального захисту населення.

Згідно із заявою відомства, право на дострокову пенсію можуть отримати тільки ті українці, хто був звільнений із займаної посади:

через скорочення штатів на підприємстві,

через ліквідацію, реорганізацію, перепрофілювання підприємства (у документах обов'язково має бути відповідний запис, що працівника було звільнено з ініціативи роботодавця).

Крім цього, управління озвучило інші умови:

  • до пенсійного віку працівника, якого збираються звільнити, має залишатися не більше півтора років,
  • повинен бути проведений повний стаж (30 років і 35 років для жінок і чоловіків відповідно),
  • звільненому співробітнику дається сім днів, протягом яких він повинен зареєструватися в службі зайнятості. Якщо для звільненого співробітника не вдається знайти підходящу роботу, то закон гарантує право на достроковий вихід на пенсію.

Після цього людина повинна звернутися до Пенсійного фонду для того, щоб йому були призначені пенсійні виплати. До заяви необхідно додати і відповідне клопотання про достроковий вихід на пенсію.

Розмір пенсії визначатиметься залежно від придбаного страхового стажу та заробітної плати, з якої були сплачені необхідні страхові внески до Пенсійного фонду.

За словами представника органів соціального захисту, якщо людина достроково йде на пенсію, то розмір пенсійних виплат не буде скорочуватися.

Раніше "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли, як можна збільшити пенсійні виплати.

Крім цього, українців перерахують заробітні плати.

Наш портал писав, що українців порадують надбавками до пенсій.

Нагадаємо, українців попередили, що їх можуть позбавити субсидій.