Новорічний стіл 2021-2022 подорожчав у порівнянні з минулим роком приблизно на 20%. Якщо взяти середньостатистичну сім'ю з чотирьох осіб, то їм знадобиться 2000 гривень, щоб купити необхідні продукти.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук розповів, що ціна на курятину зросла на чверть, пише "Обозреватель".

"Протягом року ми спостерігали тенденцію зростання цін на продукти. Продовжиться вона і в період свят. Власне, українці вже можуть це відчути на гаманцях", - йдеться в пресслужбі ВАР.

За словами фахівця, ціна на яйця традиційно починає зростати в зимовий час. Якщо порівнювати з листопадом, то яйця виросли в ціні на 10-15%.

Марчук каже, що ціна на овочі також зросте, адже на їх зберігання витрачається газ і електроенергія. Унаслідок різкого подорожчання енергоносіїв ціна на овочі також різко збільшилася.

Разом з тим експерт вважає, що подорожчання можливо зупинити, однак для цього потрібні механізми. Так, наприклад, це можна зробити шляхом зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) на продукти, як в Європі. Або ж ввести обмеження торгової націнки на товари.

В даний час ПДВ, як в промисловості, так і на продукти харчування становить 20%, проте Марчук впевнений, що % необхідно знижувати. "У країнах Європи вона становить 5-7%", - пояснює він.

Магазин. Фото: скріншот YouTube-відео
Магазин. Фото: скріншот YouTube-відео

У передноворічні дні також подорожчали гриби. Тільки за тиждень ціна на них зросла на 6 гривень за один кілограм. Наразі за один кілограм в супермаркеті необхідно заплатити до 55 гривень.

Експерти пояснюють, що ціна зросла через високий попит на продукт. На новорічні свята це затребуваний продукт на столах українців.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні злетіли тарифи на воду.

Також Hyser повідомляв, що в Україну йде масштабне підвищення ціни на хліб.

Нагадаємо, що в Україні почали дорожчати крупи.