Українці, які проживають в багатоквартирних будинках, де встановлено індивідуальний тепловий пункт (ІТП), зможуть заощадити на опаленні. Зокрема, завдяки ІТП вони зможуть платити за опалення на 30% менше, ніж було раніше. У дев'ятиповерхових будинках за установку такого обладнання потрібно буде заплатити близько 30 тисяч євро.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів виконавчий директор Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

За словами Павлюка, для повної модернізації тисячі будинків, в країні має бути налагоджено виробництво матеріалів і обладнання у величезних масштабах, щоб реалізувати всі заплановані завдання.

Павлюк заявив, що завдяки установці ІТП в міжсезоння можна заощадити до 15-30% через те, що відсутній перегрів.

«Ми пропонували ставити ІТП масово і фінансувати їх через теплокомуненерго. Зараз не можна назвати точну суму установки, тому що ціни на матеріали змінюються дуже часто. Середня вартість установки такого обладнання в звичайному дев'ятиповерховому будинку раніше коливалася від 20 до 30 тис.євро. Зараз ця вартість може бути вищою", - заявив Павлюк.

За словами експерта, перед установкою ІТП в кожному багатоповерховому будинку необхідно встановити спеціальні теплові пункти. Крім цього, рекомендується провести роботи з утеплення стін, вікон, дверей, покрівлі. Однак така тепломодернізація в кожній квартирі обійдеться до 10 тисяч доларів. Не всі українці можуть дозволити собі таке.

На сьогоднішній день багато ОСББ змушені брати на ці цілі пільгові кредити, а частина суми буде компенсуватися з державного та міського бюджетів.

Ще в грудні 2019 року тодішній прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що в 2020 році планується проведення термомодернізації 1000 будинків. За останніми даними, протягом двох років такі роботи не провели і в 100 будинках.

Раніше "Hyser" повідомляв, у Кабінеті Міністрів несподівано вирішили змінити прогнози цін на комунальні тарифи.

Наш портал писав, Міністерство економіки прогнозує значне зростання на комуналку в наступному році.

Нагадаємо, що стало відомо, скільки українцям доведеться платити за доставку газу після Нового року.