У квітні 2022 року всім працюючим пенсіонерам буде виплачена доплата до пенсій. Її розмір буде розраховуватися індивідуально з урахуванням страхового стажу та офіційної зарплати.

Міністерство соціальної політики України уточнило, що особисто звертатися пенсіонерам в ПФУ не потрібно, адже це відбудеться в автоматичному режимі, пише "РБК-Україна".

Новий розмір пенсії працюючим пенсіонерам розрахують шляхом множення середньої зарплати, страхового стажу та індивідуального коефіцієнта заробітку.

Гривна, фото:Hyser
Гривна, фото:Hyser

Як відомо, вже з 1 грудня поточного року в країні були збільшені багато соцвиплат, серед яких пенсійні виплати. Це сталося на тлі підвищення мінімального прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, що частині українських пенсіонерів, які продовжують працювати, доведеться повернути частину отриманих виплат державі. Закон свідчить, що ті українські пенсіонери, які, будучи на заслуженому відпочинку, знайшли роботу, втрачають право на частину надбавок.

Існують випадки, коли при працевлаштуванні українця пенсійного віку, той і зовсім залишався без права на пенсію.

"Після працевлаштування одержувача пенсії за вислугу років, якщо він працевлаштовується за спеціальністю, що дає право на призначення цього виду пенсії, виплата пенсії йому взагалі повинна припинитися", – зазначають у виданні "На пенсії".

Згідно із законом, українець, який знайшов собі роботу на пенсії, зобов'язаний протягом десяти днів повідомити державу про даний факт бо це виявлять при першій же перевірці.

У такому випадку Пенсійний фонд зобов'яже повернути помилково нараховану частину пенсії. У разі відмови повертати гроші до держбюджету, чиновники мають право подати на нього до суду і вже в судовому порядку стягнути заборгованість.

Раніше Hyser писав про те, що ще одній категорії українців підвищать пенсії.

Також Hyser повідомляв, хто з пенсіонерів і коли отримають доплати в 2022 році.

Нагадаємо, що українцям назвали суми середньої пенсії.