Напередодні новорічних свят в Україні подорожчають продукти харчування, проте експерти впевнені, що різкого подорожчання не буде тому що за останній час і так зросла ціна на деякі продукти харчування.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин розповіла, що на ціни вплинуть ринкові особливості, сезонний фактор і підвищений попит, пише "Сьогодні".

Насамперед очікується зростання цін на ті товари, які господині використовують для приготування святкових страв. Це - яйця, різні види м'яса, сири, свіжі овочі та
деякі види фруктів, які найчастіше купують до Нового року.

"Однак враховуючи досить стрімке зростання цін протягом року значного стрибка напередодні свят в цінах не буде, так як даний фактор буде обмежуватися купівельною спроможністю українців", - говорить Литвин.

Що стосується цукру і соняшникової олії, то вони не подорожчають перед святами так як ціна на них зростала протягом року. Те ж саме стосується і хліба, адже за 2021 рік він подорожчав на 18%. Звичайно, він продовжить дорожчати, тільки подорожчання не буде пов'язане зі святами.

А ось куряче філе подорожчає. Минулого року напередодні свят його ціна збільшилася на 5%. При збереженні тенденції за нього доведеться заплатити близько 116 гривень за кілограм.

Свинина навряд чи істотно подорожчає. Деякі позиції піднімуться в ціні на 3-5%, а деякі залишаться на колишньому рівні.

М'ясо. Фото: скріншот YouTube-відео
М'ясо. Фото: скріншот YouTube-відео

Ціни на сири зростуть приблизно на 2-3% і за один кілограм доведеться заплатити близько 285 гривень.

Курячі яйця напередодні свят коштуватимуть близько 38-40 гривень за десяток.

Помідори, огірки і перець подорожчають на 10%. А мандарини стануть рекордсменами серед фруктів.

"Ціна на дану позицію може зрости на 20% в порівнянні з поточною ціною, адже практично жоден новорічний стіл не обходиться без ароматних мандаринок. Однак варто відзначити, що великі темпи зростання демонструють більш дорогі і якісні позиції, наприклад сорт "клементин", так як до новорічного столу намагаються купити все найякісніше", – говорить Литвин.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні озвучили ціни на новорічні ялинки та сосни.

Також Hyser повідомляв, що в Україні після Нового року рекордно подорожчає хліб.

Нагадаємо, що українців ошелешили цінами на вершкове масло.