В Україні скоро може з'явитися «економічний паспорт» українець. Цей документ буде забезпечувати людину певний період життя після його повноліття. Цю ініціативу можуть поширити не тільки на дітей, які народилися після 2018 року.

Про це йдеться в матеріалі «Інтерфакс-Україна».

За словами глави парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, "економічний паспорт" українця, який спочатку були намір видавати дітям, що народилися з 2019 року, можна буде оформляти і на пенсіонерів. Також цей паспорт стане доступний людям у віці 70+.

За його словами, є ті, хто підтримують цю ініціативу, а є і ті, хто її критикує. Багато хто критикує її за те, що "економічний паспорт" можуть отримати не всі діти, а тільки ті діти, які народилися з 2019 року.

За словами депутата, завжди потрібно з чогось починати. Тому було запропоновано розпочати реалізацію цієї ініціативи для дітей, що народилися з 2019 року, а вже потім розширювати її, включаючи нові вікові групи.

Арахамія додав, що у літніх українців немає можливості отримувати будь-які додаткові заробітки, тому вони повинні отримувати базовий дохід.

Депутат зазначив, що в майбутньому «економічні паспорти» не планується скасовувати. За його словами, якщо це станеться, то це буде «політичне самогубство. Як можна буде забрати гроші у дітей".

Згідно з проектом закону про "економічний паспорт" українця, грошові кошти в Фонд майбутніх поколінь будуть надходити з 2023 року. Зокрема, будуть відліковувати до цього фонду 35% ренти на видобуток корисних копалин і 47,5% ренти на видобуток нафти і газу. Також щороку мають намір збільшувати частки відрахувань з ренти на видобуток корисних копалин - до 70% в 2030 році, а також з ренти на видобуток нафти і газу – до 95% в 2033 році.

Всі гроші будуть надходити до Фонду майбутніх поколінь. Згідно з ініціативою, всі ці кошти можна буде почати витрачати лише після того, як власнику цього паспорта виповниться 18 років.

Громадянин України, який досяг повноліття, зможе витратити ці кошти на:

  • навчання в різних навчальних закладах України;
  • на придбання власного житла на території України;
  • переказ коштів на власний рахунок в системі недержавного пенсійного забезпечення або лікування (тільки при досягненні 18-річного віку).

Раніше "Hyser" повідомляв, що стало відомо, куди українці можуть витратити гроші з "економічного паспорта».

Наш портал писав, українські діти отримають по 10 тис. доларів.

Нагадаємо, що в Україні ввели нові податки.