З 1 грудня в країні подорожчали деякі продукти харчування. Зокрема, це відноситься до фруктів і овочів, які традиційно ростуть в ціні перед святами.

Максимально зросла ціна на білокачанну капусту, адже з 1 грудня її ціна зросла на 30% або на 2,44 гривень, пише "Сьогодні". На сьогоднішній день за кілограм капусти просять 10,65 гривень.

Експерти кажуть, що така ціна пов'язана з тим, що агранії знизили обсяги виробництва овоча через минулорічні низькі ціни. Крім того, зріс сезонний попит на капусту через скорочення пропозицій інших овочів.

Помідори подорожчали на 12%. Середня ціна за кілограм овоча дорівнює 49,44 гривням. В Україні продаються тепличні або привезені з-за кордону овочі. З цієї причини у вартість входять витрати на обігрів теплиць. Якщо говорити про ціну на імпортні помідори, а у нас в основному турецькі овочі, то їх вартість залежить від зниження температури в країні.

Морква в Україні подешевшала на 8% і за кілограм просять 7,65 гривень. Експерти пов'язують це з незначним коливанням ціни через співвідношення попиту і пропозиції на ринку.

Мандарин також знизилися в ціні. Їх вартість впала на 11% і становить 37,08 гривень за один кілограм.

Овочі та фрукти.  Фото: скріншот YouTube-відео
Овочі та фрукти. Фото: скріншот YouTube-відео

Також знизилася ціна на гречану крупу. З початку місяця вона подешевшала на 6% і зараз коштує 44,15 гривень за один кілограм. Це пов'язують з хорошим урожаєм гречки і відновленням імпорту з Росії.

А вершкове масло в ціні зросло на 5%. 200-грамова упаковка зараз в середньому коштує 50,85 гривень.

Яйце подорожчали на 5% і за десяток зараз в середньому потрібно заплатити 37,60 гривень. В силу похолодання знизилася продуктивність птиці.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні озвучили ціни на новорічні ялинки та сосни.

Також Hyser повідомляв, що в Україні після Нового року рекордно подорожчає хліб.

Нагадаємо, що українців ошелешили цінами на вершкове масло.