В Україні прогнозується значне подорожчання на ринку нерухомості в найближчому майбутньому. Найбільше може зрости вартість квартира. Передбачається, що стрибок цін відбудеться вже в наступному році.

Про це повідомляється в сюжеті ТСН.

Однак на початку року ситуація на ринку нерухомості може істотно не змінитися, тому що продавці спробують якомога довше стримувати попит. Вони будуть робити це через страх втратити покупців.

За словами багатьох фахівців, значно подорожчання на ринку нерухомості прогнозується в другій половині березня наступного року.

Спочатку зросте ціна за квадратний метр-очікується зростання на рівні до 5%. Однак ще більше ціни злетять в період з квітня по червень. Крім цього, подорожчає вартість квадратних метрів і з жовтня по грудень.

При цьому, очікується що українці будуть активно купувати квартири як на первинному, так і на вторинному ринку нерухомості.

На сьогоднішній день люди найбільше зацікавлені в покупці однокімнатних і двокімнатних квартир, площа яких не перевищує 60 квадратних метрів.

За словами експертів, в список ТОП-міст з найдорожчим житлом в нашій країні зараз входять Київ, Харків, Дніпро, Львів.

Експерти заявили, що ціна на квартири зростають через економічну ситуацію в Україні, рівень попиту на квартири, розвиток іпотеки. Також на ситуацію впливає і пандемія коронавірусу.

Голова Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піты, за поточний рік ціни на нерухомість на вторинному ринку в середньому зросла на 20%, а на первинному ринку зростання склало 20-30%. При цьому протягом останніх декількох місяців ціни на квартири в невеликих українських містах знизилися на 3-4% на вторинному ринку.

Він також зазначив, що в даний час спостерігається зниження попиту на ринку нерухомості і, можливо, до кінця цього року вартість квартир на первинному ринку впаде до 30%. Це може статися через те, що зараз спостерігається різке зростання ціни за квадратний метр, який не співвідноситься з платоспроможним попитом населення.

Експерти відзначають, що ситуація на українському ринку житла дуже непроста і іноді навіть складно робити прогнози, так як все може змінитися протягом короткого періоду. Зараз в Україні спостерігається зростання вартість житла, при цьому фіксується падіння попиту і купівельна спроможність населення.

Якщо ви все-таки вирішили купувати квартиру, то перед цим необхідно добре вивчити ситуацію на ринку житла, щоб не опинитися в програші і не залізти в "боргову яму".

Раніше "Hyser" повідомляв, що українці можуть втратити свої квартири через заборгованість по комуналці.

Наш портал писав, що в "Дія" запускають одну з найпопулярніших послуг, але доступ буде не для всіх.