Українські пенсії далекі від ідеальних. В умовах економіки нашої держави складно спрогнозувати достатній рівень соціальних виплат, які б покрили первинні потреби пенсіонерів. Але хоч якась надбавка вже здатна вирішити частину побутових проблем пересічних українців.

Детальніше про підвищення виплат з 1 січня 2022 року інформує сайт газети Факти і коментарі.

Згідно з даними видання, вже з 1 січня вступає в дію закон, згідно з яким громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Законом також передбачено підвищення виплат по інвалідності "чорнобильцям" і пенсій по втраті годувальника.

Документом позначені наступні мінімальні пенсії для інвалідів-«чорнобильців»:

  • I група інвалідності - 6000 грн;
  • II група інвалідності - 4800 грн;
  • III група інвалідності - 3700 грн;
  • для дітей з інвалідністю - 3700 грн.

Пенсії ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які також мають інвалідність у зв'язку з катастрофою, а також пенсії у зв'язку з втратою годувальника розраховуються за особливою формулою. В якості зарплати (доходу) особи використовується п'ятикратний розмір мінімальної заробітної плати по Україні.

Варто зазначити, що розмір пенсії "чорнобильцям" з інвалідністю I групи не може бути нижчим за середню зарплату по Україні (для II групи інвалідності мінімальна виплата встановлена на рівні 80% середньої зарплати, для III групи - 60%). Якщо виплата все-таки нижче, то до неї проводиться доплата в потрібному розмірі.

Раніше інформаційний портал Hyser повідомляв, що в Україні починаються облави від податківців, які шукатимуть приховані доходи громадян.

Нагадуємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що в Україні почали тестувати нову накопичувальну пенсійну систему.

Також портал Hyser інформував, що українським студентам пообіцяли підняти стипендії.