Ветеран антитерористичної операції розповів про те, як він зважився протягнути літак

Роман Кашпур-доброволець, військовий розвідник і ветеран, який під час бойових дій втратив ногу. Незважаючи на отриману інвалідність і необхідність користуватися протезом Роман активно займається спортом і громадською діяльністю. Він вирішив зробити щось, що змогло мотивувати інших хлопців, які отримали інвалідність і вибрав для цього досить вражаючий спосіб. Про це повідомляє iнформаційний портал "Факт".

Кашпур розповів, що ідея того, щоб зрушити Ан-25 з місця йому прийшла приблизно рік тому. Він розповів, що зі своєю дружиною вони часто їздять неподалік від військового аеродрому в Чугуєві, в Харківській області, де стоять літаки. Одного разу Роман сказав, що потягне літак, і після цього ця думка не покидала його голови. Він хотів у черговий раз власним прикладом мотивувати інших поранених українських солдатів, які отримали інвалідність.

Аеродром і літак також були обрані невипадково. У 2019 році його, пораненого, на вертольоті евакуювали з передової саме в Чугуїв. На цьому ж аеродромі він востаннє бачив свого бойового командира, якого в стані коми доправляли у військовий госпіталь до Києва. Доправляли його саме літаком Ан-26. Важить цей літак цілих 16 тонн. Свій вчинок Роман приурочив до 30-го ювілею ЗСУ, а також на честь усіх українських волонтерів та добровольців.

Для того, щоб потягнути літак була створена спеціальна драбина. Найбільше Романа хвилювало чи впорається його протез з навантаженням, тому сходи були спроектовані в тому числі і під протез.

Він зазначає, що головним його завданням було зробити так, щоб провідне колесо літака зрушилося з місця і почало котитися, що йому і вдалося. Минуло все, розповідає Роман, на одному диханні, він тільки потім дізнався про те, що на все пішло 44 секунди і що він протягнув літак на 6 метрів і 40 сантиметрів, чим встановив національний рекорд.

Роман Кашпур встановив національний рекорд. Фото: факти

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що Америка пообіцяла Україні допомогу в разі нападу РФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Джозеф Байден заявив, що у нього є цікаві пропозиції для Володимира Путіна.

Також "Hyser" писав, що Білорусь звинувачує Україну у вторгненні в її повітряний простір.