Наступного року в Україні переглянуть пенсія чорнобильцям з інвалідністю, а також перерахують виплати пенсіонерам, які раніше не підпадали під індексацію.

Про це повідомляють «ФАКТИ».

З 1 січня 2022 року набуває чинності нова редакція закону Про статус та соціальний захист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Згідно з документом, буде переглянута мінімальна пенсія для чорнобильців з інвалідністю.

Розміри пенсій будуть виглядати наступним чином:

  • для і групи інвалідності-6000 гривень;
  • для ІІ групи інвалідності-4800 гривень;
  • для ІІІ групи інвалідності-3700 гривень;
  • для дітей з інвалідністю – 3700 гривень.

Однак це не всі зміни щодо пенсій для цієї групи населення. Зокрема, з 1 березня наступного року планується провести новий перерахунок пенсій. Індексація поширюватиметься не лише на чорнобильців з інвалідністю.

У Мінсоцполітики заявили, що планую підвищити пенсії всім категоріям пенсіонерів. Згідно із заявою відомства, перерахунок буде проведений навіть для тих категорій, які раніше не опадали під індексацію. За новими правилами в цей список тепер будуть включені державні службовці, вчені, журналісти, військові.

Поки немає інформації, яким буде коефіцієнт перерахунку пенсій. Передбачається, що виплати збільшаться не менше ніж на 10%.

Крім цього, протягом наступного року для жінок 1962 р.н., які виходять на пенсію, зможуть отримати надбавку до пенсії, яка складе 9%. Але необхідно буде дотримати одну умову - до підвищення виплат цій групі населення не призначалася будь-яка пенсія.

В Україні вже на фінальній стадії перебуває десятирічний перехідний період до нового пенсійного віку.

Наступного року Кабінет міністрів також планується провести 12 етапів з перегляду та підвищення пенсій для визначених груп населення.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні штрафуватимуть за комунальні борги.

Наш портал писав, що українці отримають надбавки і надбавки до пенсій.

Нагадаємо, що українців можуть позбавити субсидій. Також стало відомо, що українцям суттєво підвищать пенсії вже наступного року.