Відсьогодні в Україні більше не буде безкоштовних пакет у супермаркетах, аптеках, закладах громадського харчування та сфері послуг. Якщо вам буде потрібен пластиковий пакет, то доведеться заплатити за нього.

10 грудня в Україні забороняється безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів. У супермаркетах, аптеках, закладах громадського харчування та в сфері послуг пакети можуть пропонуватися виключно на платній основі.

Про це йдеться в матеріалі «ФАКТИ».

Однак діятиме винятки лише для певних видів упаковки:

  • надтонкі пластикові пакети, в які упаковують свіжу рибу, м'ясо, м'ясопродукти, рибопродукти, сипучі продукти або лід (якщо це первинна упаковка);
  • біорозкладані пакети.

Згідно із законопроектом, надтонкі пакети для упаковки льоду, риби, м'яса, круп і т.п. можна буде використовувати до 1 січня 2023 року.

Раніше Кабмін також виступив з пропозицією зафіксувати мінімальні ціни на пластикові пакети. Однак продавець може підвищити вартість пакетів за бажанням.

Згідно з пропозицією уряду, ціни на пакети будуть наступними:

  • 2 грн за пакети без ручок і бічних складок;
  • 2,5 грн за пакети з бічними складками;
  • 3 грн за пакети з ручками і бічними складками.

У законі також передбачені штрафи для тих, хто буде безкоштовно поширювати пластикові пакети з 10 грудня. Розмір штрафу - 1700-3400 грн. Якщо буде зафіксовано повторне порушення, то штраф зросте до 3400-8500 грн. Штраф повинен бути сплачений протягом 15 днів. Якщо штраф не погасили протягом цього періоду, то судові пристави відвідають торговий заклад, в якому було виявлено порушення.

Україна вирішила поліпшити екологічну ситуацію в країні і ввести обмеження на використання пластикових пакетів. Зараз в країні на переробку відправляється лише 1% такої упаковки, а всі інші опиняються на звалищах.

Впровадження нового закону щодо використання пластикових пакетів буде реалізовано в два етапи. В рамках другого етапу, який почнеться з 9 березня наступного року, буде введена заборона на використання ряду категорій пакетів, навіть на платній основі. Зокрема, під забороною можуть опинитися одноразові пластикові стаканчики і ватяні палички.

В даний час багато світових країн відмовляються від використання пластикових пакетів і одноразового посуду. Все це робиться для того, щоб поліпшити екологічну ситуацію як всередині своїх країн, так і на світовому рівні. На жаль, у багатьох регіонах світу фіксується велике скупчення пластику, який завдає непоправної шкоди природі, негативно впливає на екосистему Світового океану.

Раніше "Hyser" повідомляв, що українців штрафуватимуть за використання пластикових пакетів.

Наш портал писав, що в українських супермаркетах більше не буде безкоштовних пакетів - "маєчок".