Національний банк України прийняв рішення внести зміни в дизайн монет номіналом 1 і 2 гривня. Таке рішення було прийнято через надходження величезної кількості скарг від українців. Громадяни скаржилися, що ці монети дуже важко розрізнити і часто трапляється плутанина.

Про це повідомляється в матеріалі OBOZREVATEL.

Державний регулятор не озвучив дату, коли публіці представлять новий дизайн монет. Також на даний момент невідомо, коли нові монети випустять обіг.

"Ми працюємо над зміною дизайну, щоб ці монети стали більш зручними для використання. В першу чергу, для слабозорих громадян і літніх людей", - заявив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан під час брифінгу. Трансляція цього заходу проводилася на YouTube-каналі НБУ.

За словами Шабана, у Нацбанку немає планів вводити в обіг банкноти або монети нового номіналу для того, щоб оптимізувати банкнотно-монетного ряду.

Він додав, що це не робиться, тому що відсутня економічна доцільність, а також може виникнути плутанина при розрахунках.

"Ми завжди враховуємо економічну доцільність, а також зручності громадян України для розрахунків. Якщо з'явиться "зоопарк" купюр, то можна заплутатися. Буде незрозуміло, яка справжня, а яка ні", - зазначив Шабан.

Крім цього регулятор попереджає українців про підроблені банкноти. Шахраї використовують сучасні технології, щоб підробляти купюри. Іноді без спецобладнання буває складно відрізнити підробку від оригіналу. Тому часто громадяни навіть не підозрюють, що у них в руках виявилася підроблена банкнота.

Відзначається, що найчастіше шахраї займаються підробкою купюри в 200 грн 2007 року випуску. При цьому набагато рідше підробляються банкноти в 100 грн.

Раніше "Hyser" повідомляв, що експерти стурбовані прогнозом щодо національної валюти.

Наш портал також писав, що банки України почали блокувати рахунки громадян через борги.

Нагадаємо, що в інтернеті можна придбати рідкісну українську монету, але викласти за неї доведеться чимало грошей.