Скоро Новий рік, але для багатьох українців він принесе не тільки радісні новини. З 1 січня наступного року будуть підвищені тарифи на доставку природного газу. Найбільше подорожчання торкнеться жителів Чернівців, які будуть тепер платити 2,568 грн за кожен куб. Також в ТОП-"дорогих" міст потрапили Миколаїв і Харків.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Нові ціни на доставку природного газу були оприлюднені в проекті Національної комісії з комунальних послуг та енергетики.

Згідно з документом, для "Чернівцігазу" вартість доставки блакитного палива зросте з 2,136 до 2,568 грн за куб. Нові ціни для "Миколаївгаз" і "Харківгаз" встановлені на рівні 2,388 грн, раніше за доставку платили 2,148 грн.

Розрахунок розміру абонентської плати (плата за доставку) відбувається наступним чином:

Абонентською платою є фіксована сума, яку необхідно оплачувати щомісяця. Розмір цієї плати залежить від двох основних показників: усереднене споживання блакитного палива і сам тариф. Встановлений період "газового року" - з жовтня по жовтень. Саме за цей період і ведеться облік споживаного газу, який потім буде розділений на 12 місяців. Після цього отриману цифру потрібно помножити на тариф, який був встановлений відповідним органом. У підсумку виходить сума, яку необхідно платити щомісяця.

В обов'язки облгазу входить: утримання інфраструктури в належному стані та забезпечення подачі природного газу. Будь-яких обмежень щодо постачальників газу немає. Кожен вибирає самостійно. Постачальником може бути "Нафтогаз" і облгаззбут, а також невеликі приватні компанії.

При цьому тарифи на газ у постачальників можуть відрізнятися, тому завжди слід враховувати це. Також потрібно враховувати, що на доставку газу витрачають блакитне паливо на технужди. Крім цього потрібно ремонтувати несправності і поломки, платити зарплату обслуговуючому персоналу.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні вчергове підвищать тарифи на газ, опалення та електроенергію.

Наш портал раніше писав, що українцям доведеться більше платити за комунальні послуги: дорожчає газ, опалення та електроенергія.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів оприлюднив нові тарифи на комунальні послуги для населення.