Міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, як українці, які отримують субсидія, можуть розпорядитися коштами, що залишилися від отриманої державної допомоги, якщо вони спожили менше води та електроенергії.

Про це повідомляється в новому спецвипуску "Урядовий кур'єр".

Багатьох українців цікавить питання-чи варто повертати залишок грошей від субсидії, якщо було спожито менше послуг ЖКГ, тому вони платили менше за комунальні послуги.

За словами Лазебної, якщо сім'я спожила менше послуг ЖКГ і у неї залишилися кошти, то люди можуть робити з цими грошима, що вважатимуть за потрібне. Вона зазначила, що ці гроші залишаються в сім'ї.

У відомстві нагадали, що право на отримання субсидії, якщо у людини є заборгованість за послуги ЖКГ, можна за умови:

  • сума заборгованості не перевищує 680 гривень;
  • заборгованість, яка прострочена більше 3 місяців.

Якщо немає перерахованих вище умов, то людина отримає субсидію тільки:

  • надавши документальне підтвердження оплати заборгованості;
  • було укладено договір про погашення заборгованості;
  • оскарження заборгованості в судовому порядку.

"Державні органи перевіряють лише достовірність претендентів на виплату субсидій, які вказані субсидії в декларації», - заявила міністр.

Лабезна зазначила, що іноді буває, що людина "забула" вказати додатковий дохід або куплені нещодавно дорогі речі (сума покупки склала понад 50 тисяч грн одноразово) або купує їх під час отримання субсидії. У цьому випадку це означає, що у людини є кошти, щоб самостійно платити за послуги ЖКГ або його дохід перевищує той, який він вказав в документах.

За словами міністра, в таких випадках держава має повне право відмовити людині в отриманні субсидії, призначеної для оплати комуналки.

Лазебна додала, що в обов'язки національної соціальної сервісної служби України входить перевірка не претендентів на субсидії, а саме органів соцзахисту. Це робиться для того, щоб уникнути випадків, коли субсидії виплачуються громадянам, які можуть самі платити за ЖКГ.

Раніше "Hyser" повідомляв, що в Україні вводять нові штрафи за комунальні борги.

Наш портал писав, що українці отримають надбавки і надбавки до пенсій.

Нагадавши, українців попередили, що їх можуть позбавити субсидій.